Beba je zamenila dan za noć i to se često dešava tokom prvih meseci. Ne treba spominjati razloge zašto je važan zdrav san tokom noći i za dete i za roditelja, zato vam nudimo proverene savete kako da prebrodite ovu fazu.

Novorođenčad posebno često ne razlikuju dan i noć. One ne razumeju da noću treba da spavaju, a budu aktivne tokom dana. Neretko se noću probude da jedu i kada vi očekujete da će nastaviti, one jednostavno ne pokazuju interesovanje da zaspu ponovo.

Dani vam prolaze lakše jer beba veći deo dana spava, povremeno se probudi da jede, da joj promenite pelene, malo se igra i nastavlja da spava.

Tokom noći beba je budna veći deo vremena, postaje razdražljiva i dosta plače, a vi ne uspevate da je uspavate. Umor vas dodatno čini nervoznima, posebno ako ima još ukućana koje beba razbuđuje, a vaša nervoza dodatno uznemirava bebu.

Ovako većina roditelja opisuje problem, pokušavajući da nađu rešenje.

Spavanje, beba
Shutterstock Beba spava

Beba je zamenila dan za noć, šta uraditi da to promenite?

U prvim nedeljama bebinog života, malo toga možete da učinite da beba spava tokom noći. Možda ćete morati noću više da budete budni, ali znajte da će se uskoro stvari promeniti.

Ono što možete da uradite da bi beba produžila noćno spavanje je:

-Pelenu tokom noći menjajte samo ako se beba ukakila.

-Tokom zamene pelene i noćnog hranjenja palite samo noćnu lampu i prigušeno svetlo.

-Nemojte se noću igrati sa bebom, tiho pričajte i trudite se da je ne razbuđujete.

-Tokom dana nemojte zamračivati prostoriju u kojoj beba spava.

-Kod beba starijih od mesec dana, kada se ujutru probude da jedu, probajte da se aktivno zanimate sa njima, da ne bi odmah nastavile da spavaju i nadoknađuju propušten noćni san.

-Ujutru obavezno presvucite, umijte bebu i zamenite joj odeću u kojoj je spavala.

-Angažujte se što je više moguće oko igranja sa bebom tokom dana, da bi što više bila budna, a noću mogla da spava.

-Nemojte tokom dana biti u tišini. Neka radi televizor, radio, zvoni telefon, zvono na vratima, razgovarajte uobičajeno, bez smanjivanja glasa zato što beba spava.

-Bilo bi dobro da beba ima večernju rutinu pred spavanja – kupanje, masažu, oblačenje odeće za spavanje i hranjenje.

Proces može trajati nekoliko dan ili čak do dve nedelje, ali se držite toga i beba će uskoro znati da je dan za aktivnost, a noć za spavanje.

(Yumama)