Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IMAJU 7 ZLATNIH PRINCIPA: Uz jevrejsku metodu vaspitanja deca su mentalno jaka, a evo šta su njihova najvažnija pravila

Autor Radmila Ilić

Jevrejska metoda vaspitanja smatra se za jednu od najboljih, a ovo su pravila kojih se drže kako bi odgajali mentalno jaku decu.

 Porodica Izvor: Shutterstock

Vaspitanje dece je vrlo zahtevan posao za svakog roditelja, ma gde da se nalazite. Jevrejska kultura zagovara način vaspitanja koji ima malo drugačije principe od onih na koje smo navikli, pa ukoliko ste radi da napravite neku promenu, možete pokušati sa njihovim metodama.

Zbog pravila kojih se strogo drže, deca koja odrastaju poštujući ova pravila izrastaju u samouverene i uspešne ljude.

Možda će vas zanimati

Ovo je 7 zlatnih pricipa:

1. Ne stvarajte deci komplekse

Oni nikad svom detetu neće reći – nisi to dobro uradio, već će umesto toga izgovoriti – kako je dobaro dete poput tebe mogao da uradi nešto tako pogrešno?

"Moje dete nema i ne može da ima mane" – takav je stav jevrejskih majki. Možda ih vide, ali niko drugi neće znati za to.

2. Razumna sloboda

Savremeno jevrejsko vaspitanje kombinuje dve naizgled kontradiktorne stvari: slobodu deteta i stroga pravila.

Oni neće poludeti ako dete napravi neki nestašluk, ali će dete dobro znati do koje granice može da ide. Pričom i objašnjavanjem se postiže dobar balans u vaspitavanju.

 Dete, smuti, hrana, mama
Mama i ćerka
Izvor: Shutterstock

3. Pohvalite svoje dete što češće

Roditelj treba da hvali dete i za najmanja dostignuća. Ako se trudimo da primećujemo sve dobre stvari kod dece, uključujući i „sitnice“, i podstičemo ih u svakoj prilici, to može radikalno promeniti njihovo ponašanje. Da biste ojačali njihovu želju za uspehom i ojačali samopouzdanje, dozvolite im da “prisluškuju” i čuju kada ih hvalite svojim prijateljima. To će izuzetno pozitivno uticati na njih.

4. Svojim primerom uče decu šta je dobro

Deca oponašaju ono što vide, zato roditelj mora da bude dobar primer.

5. Ljubav i poštovanje u porodici garancija su mentalnog zdravlja deteta

Iz porodice sve kreće, dete tu stiče prve navike. Ukoliko raste u okruženju koje je ispunjeno ljubavlju i slogom, velike su šanse da izraste u osobu sa puno samopouzdanja. Da bi dete bilo mentalno jako, mora da vlada sloga između roditelja.

 Porodica
Porodica
Izvor: Shutterstock

6. Usavršite veštine roditeljstva

Nastojeći da odgajaju uspešnu i nezavisnu decu, jevrejski psiholozi razvili su čitav sistem vaspitanja, sa kojim se svako može upoznati na posebnim kursevima za roditeljstvo. Odgajanje malog genija, započinje usavršavanjem roditelja. Na ovaj način daćete primer detetu da je konstantno učenje ključ uspeha.

7. Naučite decu da pravilno iskoriste svoje vreme

Jevrejska deca ne znaju šta su lenjost i besposleno ćaskanje. Časvi violine, engleski jezik, matematika, deca su od malih nogu navikla na to da je normalno biti stalno zauzet poslom.

(Yumama)

Možda će vas zanimati

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica