Svaka mama dolazi u ordinaciju sa dilemom i pitanjima:

- Da li je preporučljivo uvesti bebi kravlje mleko pre prve godine ?
- Mislim da nemam dovoljno mleka, sta da radim ?
- Dajem bebi veštačko mleko, da li je moja beba sita ?

Zajedno ćemo razjasniti neka pitanja koja u svakodnevnom životu muče roditelje i stvaraju nedoumice.

Vrlo često čujemo upravo taj naziv- veštačko mleko. Moramo priznati, dovodi u sumnju roditelje da li je zdravo, da li ikako škodi bebi, da li je uopšte beba dobija sve hranljive namirnice.

Šta bi roditelji trebali da znaju? Šta je to kravlje mleko, a šta mleko u prahu-veštačko mleko?

Istina je – NE POSTOJI VEŠTAČKO MLEKO.

Pravi naziv za kravlje mleko koje beba pije jeste - NEADAPTIRANO KRAVLJE MLEKO.
Isti naziv za "mleko u prahu,veštačko mleko", zapravo Adaptiranu formulu za bebe jeste - Formula na bazi adaptiranog kravljeg mleka namenjena ishrani beba i male dece.

Mleko, beba
Shutterstock 

Da li je preporučljivo uvesti bebi kravlje mleko pre prve godine ?

Nije. Zašto? Kravlje mleko nije bogato vitaminima, omega masnim kiselinama, mineralima, takođe i sastav proteina, masti i ugljenih hidrata nije ni sličan maminom mleku.

Mislim da nemam dovoljno mleka, šta da radim?

Ukoliko utvdite da nemate dovoljno mleka, jedino preporučljivo jeste da bebi u ishranu uvedete adaptiranu mlečnu formulu kao dodatak dojenju.

Kako to kravlje mleko dovodi do nastanka anemije? Da li je to uopšte tačno?

Tačno je. Sigurno ste čuli da bebe koje ga piju moraju stalno kontrolisati krvnu sliku, odnosno hemoglobin i gvožđe, kao glavne parametre kad je anemija u pitanju.

Visoka koncentracija fosfora u kravljem mleku ometa uzimanje gvožđa iz hrane, što može dovesti do anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa.

Čuli smo da kravlje mleko sadrži veliku količinu proteina, zašto ga onda ne davati bebama?

Tako je! Sadrži, ali ne onih proteina koji se nalaze u maminom mleku ili formuli.

Da približimo, o čemu je reč ?

- Najveći deo belančevina čini kazein (u majčinom mleku i formuli dominantni su proteini surutke), koji se teško vari. Takođe, creva beba su još uvek u razvoju, pa sam prolazak polusvarenih ili nesvarenih proteina kroz bebina creva može izazvati krvarenje.

To krvarenje može biti nevidljivo golim okom, može biti u tragu, žiličasto, do pojave sveže krvi u stolici. Posledično može izazvati anemiju jer se bilo kakvim gubtikom krvi gubi i gvožđe.

Kazein i ostale belančevine kravljeg mleka imaju veliki potencijal da izazovu alergiju ( velika alergenost) koja se definiše kao alergija na proteine kravljeg mleka.

... što bi bio još jedan od uzroka nastanka anemije.

Flašica, beba, mleko
Shutterstock 

Šta su to masne kiseline i zašto su toliko bitne za rast i razvoj bebe, da li ih ima dovoljno u kravljem mleku?

Sigurno smo čuli za omega 3 i omega 6 masne kiseline. Spominjemo ih uvek uz priču o zdravlju, zdravoj ishrani. Zovemo ih ESENCIJALNE- sto bi značilo da su neophodne organizmu bebe. Moraju se dodavati, unositi ishranom jer organizam ne može sam da ih stvara. Jako je nizak nivo u kraljem mleku, nedovoljan potrebama bebe.

Neophodne su za pravilan razvoj mozga, vida, nervnog sistema uopšte, imuniteta.

Da li je bezbedno davati bebi nerazblaženo kravlje mleko ili razblaženo dvotrećinsko mleko?

Svi nedostaci koje smo već naveli potvrđuju da kravlje mleko ne može biti bebina glavna namirnica u odojačkom periodu, a ne savetuje se ni u kasnijoj dobi. Ni kao dvotrećinsko mleko ni kao nerazblaženo.
Zašto ? Zato sto ćemo razblaziti vodom kravlje mleko, a inače je sadržaj hranljivih materija nizak.

Jednostavno bebu ćemo opteretiti volumenom, količinom, a suština je da time neće dobiti neophodne hranljive materije.
Takođe visok sadržaj natrijuma, kalijuma, hlorida opterećuje bubrege bebe koji su još uvek u fazi razvoja.

Najbitniji preduslov za normalan rast i razvoj deteta jeste optimalan nivo hranljivih materija - balasirana ishrana.

U prve dve godine života dolazi do gotovo potpunog sazrevanja sistema za varenje, do trećeg rođendana i do sazrevanja imunog sistema.

Upravo taj period je najizazovniji zbog intenzivnog rasta i razvoja, i mora ga pratiti adekvatna nutitivna podloga kao podrška organizmu deteta.

Osnovna namirnica za dobro zdravlje bebe i malog deteta je mleko, i to mamino mleko, a ukoliko mama ne doji zbog medicinskih indikacija ili bilo kog razloga rešenje je adaptirana mlečna formula.

Zašto nam je bitno da se hranljivi benefiti dobijeni u dojenačkom periodu nastave i u prvoj, drugoj, trećoj godini života?

Zbog intenzivnog rasta i razvoja do trećeg rodjendana!

Brzina napredovanja postepeno opada do kraja treće godine, i ulazi u fazu stabilizacije, da bi kako počinje period puberteta ponovo počela da raste.

Kravlje mleko nije rešenje. Po završetku dojenačkog perioda, baza- osnova dalje može biti formula koja će ispratiti potrebe deteta u prvoj, drugoj, trećoj godini.

Visoko adaptirane formule na bazi kravljeg mleka su u prednosti zbog toga sto sadrže sve neophodne sastojke po uzrastima, i najbolja su alternativa ukoliko iz nekog razloga mama ne doji ili nema dovoljnu količinu mleka.

(Promo)