Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SPREČITE HAOS I PLAČ ZBOG PREMORA: 5 taktika koje će vam pomoći da pomeranje sata ne utiče na spavanje vašeg deteta

Pomeranje sata utiče na sve, pa i na naše bebe.

 Spavanje, beba Izvor: Shutterstock

U noći između subote i neelje, 27. marta u 2 sata u noć dolazi do pomeranja sata i počinje letnje računanje vremena. Odrasli će satove pomeriti unapred, i nastaviti po uobičajenom ritmu, ali šta je sa decom i njihovim ritmom psavanja? Ovo može sve da poremeti!

Dan će biti duži za sat vremena, i to može napraviti velike probleme u rasporedu spavanja kod deteta, posebno prih nedelju dana. Međutim, postoje neki koraci koje biste trebali preuzeti ukoliko želite da ova promena prođe što bezbolnije.

Možda će vas zanimati

1. Zamračivanje sobe

Mala deca nemaju pojam o vremenu pa su buđenja i odlasci u krevet sami po sebi izazov. Zamračivanje sobe zavesama ili roletama sprečće da se dete probudi sa prvim zrakama sunca i pomoći mu da bolje spava.

2. Dobra večernja rutina

Opuštanje pomaže deci da se pripreme za spavanje. Deca koja imaju kvalitetnu, ustaljenu večernju rutinu često su manje pogođena pomeranjem kazaljki na satu i trebaće im manje vremena da se prilagode novom računanju vremena.

Dobra ideja je topla kupka, masaža, ispijanje čaše toplog mleka, pranje zuba, maženje i čitanje priče.

3. Smanjeno vreme provedeno pred ekranima

Deca ne bi smela koristiti ekrane najmanje sat vremena pre spavanja kako bi se mogla isključiti i brže utonuli u san.

 Dete ne treba da gleda telefon pred spavanje
Dete ne treba da gleda telefon pred spavanje
Izvor: Shutterstock

4. Postupno prilagođavanje vremena za spavanje

U nedelji pre promene vremena možete svake večeri postupno prilagođavati dete na novu rutinu. Svake večeri pošaljite dete na spavanje 10 minuta ranije. U noći promene sa zimskog na letnje računanje vremena dete će imati uobičajen režim.

5. Nemojte učiniti ništa

Nisu sva deca toliko pogođena promenom vremena. Možete dete staviti u krevet u uobičajeno vreme pa će se, zbog iscrpljenosti, u roku od dan do dva prilagoditi novom režimu.

Ne brinite ako dete tu nedelju ne funkcioniše. Nekima je potrebno par dana da se potpuno prilagode promeni i ubrzo će se vratiti svojoj prirodnoj rutini spavanja.

(Yumama)

Možda će vas zanimati

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica