Uspavljivanje bebe nekada deluje teže nego trčanje maratona. Roditelji pribegavaju raznim tehnikama kako bi svoje mezimče smestili u topli krevet i ukrali bar malo mira za svoj predah. Međutim, to nije uvek jednostavno.

Donosimo vam tri metode koje će vam pomoći da lakše uspavate svoju bebu.

1. Metoda stolice

Ova metoda se zasniva na tome da je roditelj prisutan u bebinoj sobi dok ona ne zaspi.

Kako je izvesti?

Roditelj sedi na stolici pored kreveca i bebu umiruje svojim glasom i maženjem, ali je ne uzima u naručje. Kad se beba umiri, stolica se lagano udaljava od kreveca sve do trenutka kada beba više ne može da je vidi, ali roditelj i dalje ne napušta sobu. Ako se beba uznemiri ili zaplače, stolicu treba primaći ali i dalje uzimati bebu u naručje.

Mana ove metode jeste to što beba može da se uznemiri ako se kojim slučajem probudi i vidi da niste pored nje.

Beba spava u svom krevetiću
Shutterstock Beba spava u svom krevetiću

2. "Na korak do sna" metoda.

Suština ove metode je u praćenju bebinog ritma i budnosti, te se shodno tome stavlja na spavanje kada je vrlo pospana, jer su tada najveće šanse da se sama uspava.

Kako je izvesti?

Ukoliko ste od onih koji ne vole kada beba plače, ova metoda će vam bolje prijati od prethodne jer sada možete uzeti bebu u svoje naručje.

Spustite bebu u krevetac, ali ukoliko zaplače, uzima se u naručje da se umiri i uteši, ali ne duže od 30 minuta. Ukoliko se umiri i ranije, odmah je spustite u krevetac.

Ovu tehniku možete i prilagoditi tako što ćete napustiti sobu nakon što spustite bebu u krevetić i potom je par puta obići u kraćim vremenskim intervalima.

Beba spava u svom krevetiću
Shutterstock Beba spava u svom krevetiću

3. "Podigni-uteši-spusti" metoda

Ova metoda će najmanje uznemiriti bebu, ali će najviše izmoriti roditelje.

Kako je izvesti?

Beba se pospana ali budna spušta u krevetac, a ako zaplače sačekajte jedan minut da vidite da li će se umiriti sama. Ukoliko ne uspe sama da se umiri, uzmite je, utešite je kratko i ponovo spustite u krevetac. Proces ponavljati dok beba ne zaspi.

Ovoj metodi treba najviše vremena da bi urodila plodom, ali zahteva i najviše strpljenja roditelja. Obično rezultati bebinog samouspavljivanja dolaze posle 10-14 dana, dok ostale metode rezultate daju nakon 3-5 dana.

(Yumama)