Zašto beba plače čim je spustite? Otkrivamo razloge, ali i šta može da vam pomogne

Saznajte zašto beba plače čim je spustite i šta možete da uradite kako bi se to smanjilo.

Shutterstock

Bebe plaču, to je jedini način na koji umeju da nam poruče da su gladne, da žele da se presvuku, da im treba mamina blizina ili bilo šta drugo. Ipak, ako imate bebu koja plače čim je spustite da biste na trenutak otišli do toaleta, da pijete vode ili čvrsto zaspi u vašim rukama a počne da plače čim je spustite na krevet, to plakanje sigurno počinje da vas frustrira.

Zašto novorođenče plače čim ga spustite

Novorođenče plače kada ga spustite iz naručja iz više razloga.

Želi vašu blizinu

Nije nikakva tajna niti iznenađenje da bebe žele pažnju i blizinu roditelja, da im je potreban fizički kontakt, naročito u prvim mesecima. Prosto, bebe su navikle na toplinu i udobnost boravka u maminom stomaku, gde sve vreme slušaju otkucaje njenog srca, pa je sasvim prirodno da se nakon rođenja najsigurnije osećaju upravo u vašim rukama.

Blizak kontakt sa roditeljima ispunjava i biološku potrebu beba da uspostave siguran odnos sa mamom i tatom, što je važno za razvoj socijalnih i emocionalnih veština, piše babycenter.com.

Uplaši se

Bebe imaju Moroov refleks, zbog kojeg šire rukice i nogice i glavu zabacuju unazad, a zatim skupljaju pesnice na grudi. Ovaj refleks se javlja prilikom promene podloge na kojoj beba leži, pri iznenadnom i glasnom zvuku ili kada beba ima osećaj da pada.

Dakle, upravo ovaj refleks može da bude krivac zašto se beba ponekad budi kada je iz naručja spuštate u krevetac i počinje da plače. Moroov refleks se gubi između trećeg i šestog meseca.

Prolazi kroz izazovan period

Sve bebe plaču, a temperament i uzrast bebe utiču na to koliko dugo i često mališan plače.

Ponekad su razlog naizgled bezrazložnom plakanju zapravo grčevi, a takođe mališani između druge nedelje života pa negde do trećeg, četvrtog meseca prolaze kroz fazu takozvanog ljubičastog plača. U pitanju je intenzivni plač koji se javlja svakog dana u slično vreme, beba dobija bolne grimase u licu i ljubičasta je u licu, a takođe se opire i svakoj vrsti umirivanja.

U ovom izazovnom periodu bebe mogu da plaču i po nekoliko sati dnevno, ma šta radili da ih umirite.

Zašto starija beba plače kada je spustite

I neke starije bebe, tj. one koje više ne spadaju u kategoriju novorođenčadi, mogu da plaču čim ih spustite, a evo šta su najčešći razlozi.

Anksioznost zbog odvajanja

Uobičajeno je da bebe počnu da osećaju anksioznost zbog odvajanja oko osmog, devetog meseca. To je normalan deo dečjeg razvoja i znak je da ste oformili siguran odnos sa bebom, ali to svakako za roditelje može da bude iscrpljujuće.

Možete da pokušate da ublažite anksioznost zbog odvajanja "vežbanjem" kratkog odvajanja. Stavite bebu na bezbedno mesto, recite joj da ćete se brzo vratiti i sklonite joj se iz vida na nekoliko sekundi. Postepeno povećavajte ovo vreme i beba će vremenom naučiti da je sve u redu i da ćete se uvek vratiti.

Nesposobnost da se sama umiri

Većina beba uživa kada ih mame drže i ljuljaju da zaspe, nakon čega je neke lako prebaciti u krevetac, druge će se probuditi čim ih spustite iz ruku, a nakon toga će im biti teško da se same umire i zaspe.

Dobra vest je da se ova veština vremenom uči i da možete pomoći bebi tako što ćete biti dosledni kada je u pitanju rutina spavanja, ali i tako što ćete je stavljati u krevetac kada je pospana, ali još uvek budna.

Šta da radite ako beba plače čim je spustite

Postoje neke stvari koje možete da pokušate da bi se beba osećala prijatnije i ne bi plakala kada je spustite.

Povijajte je – to mnogim bebama prija jer ih podseća na toplinu i udobnost u maminom stomaku.

Nosite bebu u marami ili nosiljci – vaša blizina i pokreti mogu da umire bebu, a uz to ćete i vi imati slobodne ruke.

Zatražite pomoć – maženje i blizina sa bebom su najlepša strana roditeljstva, ali je razumljivo da ponekad i vama treba pauza i da ne možete to da radite 24 časa dnevno. Zato zatražite pomoć od prijatelja ili porodice, a dok oni pružaju ljubav vašoj bebi, vi se odmorite, istuširajte, jedite...

Na kraju, imajte na umu da će beba porasti i da neće zauvek plakati čim je spustite iz ruku, iako vam sada možda tako deluje. 

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Beba koja je vezana za mamu  TikTok/ arielvidal_