Nauka kaže da baš taj zagrljaj decu čini pametnijom. Od najlepšeg zagrljaja mozak deteta se bolje razvija. Prema istraživačima, deca koja se češće grle su pametnija.

 Bebe i razvoj njihovog mozga kroz dodir

Učenje uključuje čitanje, računanje i mnoge druge procese. Počeli smo kao bebe da učimo i istražujemo dodirujući sve. Od pet čula, dodir se prvo razvija. Uz pomoć njega, novorođenče se prvo vodi u ovom novom, njemu nepoznatom svetu. U članku u Stanford's Medicine, dr Suzan Krou, akušer i direktor Dečje bolnice Lusil Pakard, opisuje devet instinktivnih faza razvoja odmah nakon rođenja bebe. Čim je to fizički moguće, treba primeniti kontakt koža na kožu mame i bebe i usmeravati bebu da doji. 

Samo držanje u naručju novorođenčeta prvih sat vremena može pomoći u normalizaciji telesne temperature, otkucajima srca i disanja. Takođe, mnoge bebe prestaju da plaču čim se nađu na mami. Istovremeno, majka oslobađa više hormona opuštanja. Ako i tata drži bebu među njima će se stvoriti duboka veza.

 Prednosti masaže za bebe

Masaže za bebe mogu se primeniti da ojačaju ove veze bebe i roditelja. Isti članak u Stanford's Medicine navodi širok spektar prednosti. Prema Maurin Mekafri, instruktoru pedijatrijske masaže u dečijoj bolnici Pakard, ove prednosti su:

  • Mnogo bolji san
  • Dete je svesnije da je voljeno i prihvaćeno
  • Poboljšanje varenja
  • Ubrzava se povećanje telesne težine
  • Majka i dete su opušteniji
  • Poboljšava se neurološka funkcija kod beba

Druga studija, sprovedena na Univerzitetu u Vašingtonu, imala je za cilj da locira oblast mozga gde beba registruje i „oseća“ i „vidi“ dodir. Ova studija dokazuje da bebe mogu razlikovati stvarni fizički dodir. Studija je pokazala da do sedam meseci beba ne može da razume koncept „ja“, i da je njeno telo odvojeno od druge osobe, pa je zato zagrljaj s mamom toliko važan za njen razvoj.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Majka irskih trojki TikTok/taelynmacdonald