8 GREŠAKA KOJE PRAVE MAME NOVOROĐENČADI: Od pranja veša ručno do ljuljanja - šta je sve nepotrebno

Saznajte kojih 8 grešaka najčešće prave mame novorođenčadi - zbog čega brinu nepotrebno, šta ne sme da ih opterećuje!

Shutterstock

Kada dobijete bebu, ne dobijete uputstvo za negu, pa mame idu na razne kurseve, čitaju, edukuju se, slušaju savete drugih mama. Međutim, u praksi je sve uglavnom drugačije.

Saznajte kojih 8 grešaka najčešće prave mame novorođenčadi:

1. Briga o bebinoj odeći - Perite samo deterdžentom za pranje veša za bebe. Takođe, posebno perite odeću za bebu, ne u kombinaciji sa osećom za odrasle. Ali mnoge mame idu i korak dalje, pa peru odeću ručno, a zatim obavezno peglanje na obe strane, a posle njega – osećaj uzaludnosti svega. Na sreću, pedijatri se slažu da je pranje bebi praškom i omekšivačem za bebe dovoljno. Ostalomože da bude gubljenje dragocenog vremena.

2. Previše utpljavanja - Ovo je neka složena generacijska priča, niko drugi nego iz doba šporeta i straha naših prabaka da će se dete smrznuti. Ako ne živite u hladnom, vlažnom podrumu, onda kod kuće nema potrebe za tri sloja odeće i čarapa. I ne bi trebalo da pravite slojeve kada izlazite napolje - pregrevanje je mnogo opasnije za telo deteta.

3. Aktivno ljuljanje - Na ovaj način roditelji često sebi prave medveđu uslugu. Najbolje je učiti dete da se samo uspava, a ne na rukama - koliko god da je moguće.

4. Lezite u potpunoj tišini - Vičete na svoju porodicu za svaku škripu vrata, mrzite komšije koje stižu liftom na vaš sprat ili tinejdžere koji se smeju u dvorištu. Krećite se na prstima, govorite šapatom. Sve ovo troši vaše živce, ali prvi mesec bebinog života je besmislen - novorođenčad i dalje slabo reaguje na stranu buku. A onda će odlazak u krevet u tišini postati potpuna medveđa usluga: naviknuvši se na ovaj format, dete će teško zaspati na bučnoj ulici ili tokom renoviranja komšije.

5. Stalno merenje kilaže - U bukvalnom smislu te reči. I čak kupite skupe vage za bebe za ovo - šta ako beba iznenada izgubi težinu, a vi to ne primetite? Ako je dete rođeno sa normalnom težinom, dobro jede i redovno prlja pelenu, nema potrebe za aritmetičkim manipulacijama sa gramima.

6. Uspaničite se zbog svakog kijanja - Posipano je! Kinuo je nekako čudno! Plakanje preglasno! Sadržaj pelena izgleda drugačije nego inače! Pre nego što zakažete pregled kod lekara i požurite u medicinski centar, posmatrajte dete neko vreme. I sigurno ne treba da paničite ako je lekar dijagnostikovao infekciju, temperatura je nešto viša od 36,6 i nije nestala drugog dana.

7. Korišćenje previše kozmetike - Koži bebe nije potrebna dodatna hidratacija i ishrana, bez obzira na to koliko reklama za kremu ili mleko sa ekstraktom lavande može da sugeriše drugačije. Pa čak i da ga operete sapunom jednom ili dva puta nedeljno je dovoljno. Izuzetak su neki kožni problemi, kao što su osip, iritacija i pelenski osip - u ovom slučaju pedijatar će propisati odgovarajući lek.

8. Verujete u horor priče o pelenama - Neka žena tamo negde rekla je da pelene za jednokratnu upotrebu dovode do neplodnosti. Nije objasnila kako tačno, ali zašto joj ne verovati na reč? Ovo nije proverena informacije i pelene ne izazivaju neplodnost. Nemojte da verujete u takve glasine.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Zašto je važno da beba boravi na stomaku  TikTok/nicu_musings

(Yumama/T.A.S.)