Roditelji su uzori deci, a deca su ogledala sojih roditelja kada su mali. Ukoliko praktikujete neke loše navike pred decom od malih nogu, teško je da očekujete da se te navike neće pojaviti i kod vašeg deteta. Zbog toga je važno da pazite kako se ponađate i šta radite pred detetom dok je još beba.

Kojih 7 stvari mame i tate ne treba da rade pred bebom:

1. Dugoročno sedenje pred ekranom (osim ako nije posao) - Previše izlaganje dece ekranima može biti štetno, to kažu i mnogi roditelji, ali sami provode sate na mobilnom telefonu i na društvenim mrežama. Jasno, ovo nam treba, ali deca nas vide, zadubljene u monitor i telefon! Dakle, izgovori su izgovori, a gedžete treba gurnuti u stranu i komunicirati, komunicirati, komunicirati... uživo!

2. Osporavanje mišljenja vašeg supružnika - Posebno kada je reč o vaspitanju dece, kada se ne slažete u nekim stvarima, bolje je da sami obavite razgovor, umesto da jedno drugome sputavate autoritet. Na primer, tata kažnjava, a mama daje nešto ukusno u znak utehe. Da li se ovo dešava? Pa, naravno, jer je tata (ili mama - ako je situacija obrnuta) prestrog, a meni je tako žao deteta! Ipak, psiholozi savetuju da se dogovorite oko načina na koji ćete zajednički postupati. Ukoliko mislite da suprug/supruga greši u nekim stvarima, onda ćete nasamo sve reći svom mužu – zašto je pogrešio i šta je trebalo da uradi.

3. Ne govorite žargonski, ne izgovarajte psovke - Dete upija ono što kažete, a komuniciranje sa roditeljem mu pomaže da razvije govor. Zbog toga se ne preporučuje roditeljima da previše tepaju ili da pričaju u žargonu, već da komuniciraju tečno kako bi dete pravilno naučilo. Sigurno nam se u poslednje vreme zalepilo mnogo klišea, žargona, pa čak i opscenog jezika. Jednostavno rečeno, prestajemo da psujemo i izražavamo se, čitamo više literature kako bi bebin govor bio lep i ispravan. Takođe, ako pred detetom izgovarate psovke, nemojte da se začudite kada ih ponovi.

4. Vikanje - Dečija psiha može da bude oštećena ako je u kući stalno vrištanje: deca postaju lako uzbuđena i nervozna. Stoga učimo da mirno rešavamo konflikte, pregovaramo, a takođe i da se kontrolišemo.

5. Ogovarate i kritikujte druge - Dešava se da je neko dosadan, ili postoji osećaj negodovanja prema nekome, ili jednostavno nemamo šta bolje da radimo, ali počnemo da razgovaramo o ljudima, i to iza njihovih leđa. To je veoma loša navika, posle ovoga ćete se možda i dalje stideti, ali sve je već rečeno. Hajde da popravimo situaciju i pokušajmo da to više ne radimo. Za početak, bar pred decom. Prvo, dete može nekome da prepriča sve što je čulo. Drugo, dete kao sunđer upija i uči od nas. Treće, ako govorimo o osobi koja je značajna za dete (na primer, vaspitačica u vrtiću ili baka), to može izazvati psihološku traumu kod deteta.

6. Loše navike - Pušenje i alkohol, ako su prisutni u životu roditelja, deca. Ako zavisimo od ovih poroka, onda će sa velikim stepenom verovatnoće i dete krenuti vašim stopama. Nije li lakše i zdravije odustati od loših navika?

7. Laganje - Roditelji su ostrvo sigurnosti za dete. On potpuno veruje mami i tati i veruje im. I najmanja laž može pokvariti ovu vezu. Stoga, kada odgajate svoje dete, pokušajte da kažete samo istinu. Bolje je ne govoriti do kraja ili uopšte ćutati nego lagati.

8. Ne pridržavate se sigurnosnih pravila - "Prelazite put samo kada je zeleno i samo na pešačkom!", kaže mama deci, a nekoliko dana kasnije zajedno sa detetom prelazi ulicu na pogrešnom mestu, jer je "semafor daleko". Ovakvim pristupom deca neće naučiti da poštuju pravila.

BONUS VIDEO: 

Šta psiholog ne bi rekla svom detetu TikTok/psychologywithdrana

(Yumama/T.A.S.)