Kako fetus raste i razvija se, trudnica doživljava mnogo neobičnih senzacija: pokrete, periodične drhtanje u stomaku i štucanje bebe. Sa svakim tromesečjem ove senzacije se intenziviraju, a žena još jasnije oseća da li beba spava ili je budna. Kada nerođena beba štuca, majka oseti da joj se stomak trese. Ovo stanje može trajati pet minuta ili čak sat vremena. Mnoge trudnice ne znaju da li je štucanje opasno za dete i odmah počinju da paniče i hitno se obrate lekaru, misleći da je štucanje simptom nečeg ozbiljnog. Ali nije!

Pop, pop, pop! Ako ste u drugom ili trećem tromesečju i vaš stomak se odjednom oseća kao da se u njemu kokaju kokice, velike su šanse da beba štuca. Dok se ti prvi lepršavi pokreti bebe pretvore u stvarne udarce, udarce i prevrtanja, verovatno ćete takođe početi da primećujete i ritmičke pokrete fetalnog štucanja. Ali zašto bebe štucaju u materici i koliko često je to normalno?

Štucanje bebe u materici su mali pokreti koje bebina dijafragma pravi kada počnu da vežbaju disanje. Dok beba udiše, amnionska tečnost ulazi u njihova pluća, izazivajući kontrakciju dijafragme koja se razvija. Rezultat? Mali slučaj štucanja u materici, piše thebump.com.

Kako se oseća fetalno štucanje?
Fetalno štucanje je brz, ponavljajući pokret za koji možete reći da definitivno dolazi od bebe. U početku ćete možda pomisliti da je to meki udarac, ali onda će se to dešavati iznova i iznova i, da, ponovo. Ako pažljivo obratite pažnju, primetićete da ritam odražava štucanje odraslih, koje je takođe uzrokovano pokretima dijafragme — ali naravno u verziji za odrasle, umesto amnionske tečnosti, prati ih nalet vazduha.

Lekar Ana Brovn objašnjava da u "početku trećeg tromesečja većina žena počinje da oseća štucanje fetusa, ali ih možete videti na sonogramu već od prvog tromesečje, kada se bebina dijafragma razvija."

Zašto bebe štucaju u materici?
Za razliku od dece i odraslih, prebrzo gutanje ručka neće izazvati fetalno štucanje. Umesto toga, oni su jednostavno nuspojava bebe koja "isproba" sve nove stvari koje mogu da urade. Kada beba štuca u materici, dešava se nekoliko razvojnih prekretnica — pokazatelji da su na pravom putu da uđu u svet za samo nekoliko kratkih meseci. Evo šta se dešava u razvoju dok beba počinje da štuca u materici:

Bebin respiratorni sistem: Bebina sposobnost da udiše i izdiše amnionsku tečnost, a samim tim i štucanje je dobar znak da se njihova dijafragma dobro razvija. Ovaj proces zapravo počinje oko 10. nedelje, mada verovatno nećete moći da osetite fetalno štucanje još nekoliko meseci, kaže Braun.

Nervni sistem bebe: Prema Brendi Ring, doktoru medicine, akušerki i ginekologu "štucanje fetusa ukazuje na aktivaciju nerva koji kontroliše dijafragmu. Oni pomažu da se potvrdi da su mozak i kičmena moždina netaknuti i da rade svoj posao. Drugim rečima, fetalno štucanje znači da beba postaje neurološki dovoljno razvijena da preživi van materice", kaže Ring. Što je svakako dobra vest!

Bebini refleksi: Osim disanja, beba takođe vežba sisanje, sisanje palca i zevanje - znate, sve te divne stvari koje će raditi kada se rode. A sve ove aktivnosti mogu dovesti i do štucanja fetusa.

Fetalno štucanje: koliko je često normalno?
Pošto je svaka trudnoćajedinstvena, ne postoji čvrsto pravilo o tome koliko često treba ili ne treba da se javlja štucanje fetusa. La Porte objašnjava da se mogu pojaviti nasumično i često, ponekad nekoliko puta u toku dana. Ipak, čini se da neke bebe ne štucaju mnogo, i to je takođe u redu, sve dok osećate druge pokrete u stomaku. Imajte na umu da ako svakodnevno računate udarce sa bebom (tj. beležite koliko se često kreću u toku jednog sata u isto doba svakog dana), nemojte računati štucanje kao deo vašeg broja pokreta.

U vreme kada se treći trimestar kreće, verovatno ste se upoznali sa bebinim ritmovima. Ovo je takođe vreme kada ćete verovatno osećati češće štucanje u materici, koje će se smanjiti kako se budete približavali porođaju. Ako se povećaju tokom tri do četiri nedelje koje prethode vašem terminu, pozovite svog doktora da biste se uverili da nije problem sa pupčanom vrpcom.

Kako zaustaviti fetalno štucanje
Iako je štucanje u materici normalno, svo to pucanje može biti prilično ometajuće, posebno ako pokušavate da pređete, recimo, na radni sastanak ili da zaspite. Ali kao što je slučaj sa našim sopstvenim štucanjem, ne postoji siguran način da zaustavimo štucanje bebe u materici. Možda bi promena položaja, šetnja i pijenje vode mogli da deluju, jer svaki novi stimulans podstiče bebu da menja pokrete.

BONUS VIDEO: 

Kako umiriti bebu TikTok/kydkyronashville

 (Yumama/T.A.S.)