Većini je poznato da novorođene bebe nemaju dovoljno razvijene mišiće, zbog čega ne mogu same da drže glavu. Zbog toga je potrebno veoma pažljivo uzimati, držati i spuštati bebu u prvim mesecima, tako da joj rukom neprestano podržavate glavicu i vrat.

Neke bebe već sa oko dva meseca mogu da drže glavu uspravno na kratko, a većina mališana će tu veštinu usavršiti do četvrtog meseca. Najveći broj će do petog ili šestog meseca imati potpunu kontrolu nad držanjem glave, ali za to će im u međuvremenu trebati mnogo vežbe.

Evo šta možete da očekujete od prvih dana do šestog meseca.

Od rođenja do drugog meseca

Na početku je bebin vrat preslab da bi mogao da izdrži težinu glave. Kako beba napreduje, tako i mišići vrata postaju jači, a do drugog meseca ćete primetiti da beba pokušava i uspeva na kratko, tek na nekoliko sekundi, da podigne glavu od podloge dok boravi na stomaku. Možda će moći i da okrene glavu pod uglom od 45 stepeni.

Ako beba ne voli da provodi vreme na stomaku, nastavite da pokušavate i trudite se da je zabavite jer je upravo taj položaj važan za jačanje mišića vrata i gornjeg dela tela.

Tri meseca

U ovom uzrastu beba bi trebalo da može da okrene glavu do ugla od 90 stepeni i da uradi "mini sklek" dok boravi na stomaku. Uprkos tome što je malo ojačala, i dalje je potrebno da joj pridržavate glavicu, piše parents.com.

Četiri meseca

Bebi od četiri meseca nije potrebno mnogo pridržavanja glave – najverovatnije može sama da da podigne glavu čak i kada leži na leđima, ali i da se izdigne na laktove dok boravi na stomaku.

Imajte na umu da svaka beba ima svoj tempo razvoja, ali većina dece stekne punu kontrolu nad držanjem glave oko petog, šestog meseca.

BONUS VIDEO:

Bebi pulsira glava TokTok/manishawillats

(Yumama/N. Z.)