Puzanje je jedna od važnijih prekretnica u bebinom razvoju i prvi korak ka njenoj nezavisnosti i kretanju. Na ovaj način ona otkriva novi svet, kompleksnije pokrete, nakon toga se ispravlja u stojeći položaj, zatim počinje da hoda i kasnije da trči.

Iako je puzanje važno za bebin razvoj, treba imati na umu da ne propuze baš sve bebe – neke odmah prohodaju, mada su stručnjaci saglasni da je svakako dobro da prvo puze, pa hodaju, iako to nije neophodno.

Iako nama deluje veoma lako, puzanje je zapravo težak posao za bebu jer mora istovremeno da koristi i mozak i telo, te su joj potrebne motorne, vizuelne i kognitivne veštine.

Najpre, potrebno je da mišići leđa, vrata, ramena, ruku i stomaka budu dovoljno jaki da izdrže njenu težinu i pomognu joj da balansira u položaju za puzanje. Takođe, značajnu ulogu ima i vid jer tokom puzanja beba mora da koristi binokularni vid, odnosno da na oba oka fokusira istu metu.

I mentalne sposobnosti poput memorije i navigacije su značajne za puzanje.

Kada beba počinje da puzi

Sada kada znamo zašto je puzanje važno i dobro za bebu, pređimo na to kada bi beba trebalo da počne da puzi. U najvećem broju slučajeva, bebe počinju da puze između šestog i desetog meseca života, ali opet je važno istaći, sve bebe su drugačije i neke od njih će puzanje preskočiti.

Svakako, možete da pomognete bebi da propuzi tako što ćete je često stavljati u položaj na stomaku, kako bi razgledala oko sebe i jačala vrat, ramena, ruke i trup, tj. sve mišiće potrebne za puzanje.

Ako vaša beba ne voli da provodi vremena stomaku, pokušajte da legnete naspram nje, da je zabavljate, ali i da malo udaljite igračku od nje i tako je motivišete da pokuša da se pokrene.

Znaćete da je beba uskoro spremna za puzanje kada počne da radi "sklekove", tj. da podiže svoje telo dok je oslonjena na ruke. Polako će zatim naučiti da se podigne na ruke i noge, da se klati napred-nazad u tom položaju, a zatim i da se kreće.

Možete da pitate stručno lice da vam pokaže i pripremne vežbe, koje možete da radite sa bebom kako biste joj pomogli da propuzi.

Inače, kada tek počnu da puze, neke bebe imaju neki svoj "stil", pa tako nije neuobičajeno da se kreću oslonjene na stomak, da puze unazad ili da se čak gegaju na guzi.

BONUS VIDEO:

5 stvari koje treba da znaju mame devojčica TikTok/ tinyheartseducation

(Yumama/N. Z.)