Puzanje je ključno u razvoju bebe, jer je to prvi korak ka njenoj nezavisnosti u kretanju. Omogućava joj da samostalno istražuje svet oko sebe, što je od velikog značaja za njeno samopouzdanje. Kroz puzanje, beba otkriva  i uči složenije pokrete koji će joj kasnije pomoći pri stajanju, hodanju, pa čak i trčanju.

Puzanje zahteva koordinaciju mozga i tela. Da bi se razvilo potrebne su motorne, vizuelne i kognitivne veštine. Mišići leđa, vrata, ramena, ruku i stomaka moraju biti dovoljno jaki da podrže težinu i pomognu u održavanju ravnoteže. Bebin vid takođe igra važnu ulogu, jer dok puzi koristi binokularni vid, pomoću kojeg oba oka fokusiraju istu tačku. Mentalne sposobnosti, poput navigacije i memorije, su takođe ključne.

Kada beba počinje da puzi?

Bebe obično počinju da puze između 6. i 10. meseca, iako neke bebe mogu da preskoče ovu fazu i odmah se oslone na noge. Važno je imati na umu da je svaka beba jedinstvena.

Kako pomoći bebi da nauči da puzi?

1. Ležanje na stomaku: Omogućite bebi što više vremena na stomaku. U ovom položaju će moći da podiže glavu, čime jača vrat, ramena, ruke i trup. Šutiranjem nogama u ovom položaju jača mišiće nogu i kukova.

2. Igra i imitacija: Lezite naspram bebe, udaljite igračku i pustite bebu da je istražuje. Mnoge bebe ne vole da budu na stomaku, pa se igrajte kako bi im taj položaj bio zabavniji.

3. Pripremne vežbe: Kada beba počne da radi "sklekove" podižući telo rukama, to je znak da je uskoro spremna za puzanje. Polako će naučiti da se podigne na ruke i noge, a zatim će početi da se klati napred-nazad pre nego što počne da se kreće.

Stilovi puzanja

Kada bebe počnu da puze, mogu koristiti različite stilove kretanja. Neke bebe puze na klasičan način, oslanjajući se na ruke i kolena, dok druge koriste stomak, puze unazad ili se čak gegaju na guzi. Svaki stil je normalan i deo je njihovog jedinstvenog razvojnog puta.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Doktor upozorio na opasnu igru TikTok/dr.jmack