Sezona godišnjih odmora je počela, a mnogi će baš ove godine prvi put otići sa svojom bebom na more. Ako ste i vi u toj grupi, zanimaće vas da čujete šta o kupanje bebe u moru kažu stručnjaci.

Američka akademija za pedijatriju nema zvaničnu preporuku do kada tačno bebe ne bi trebalo da se kupaju u morima, okeanima, jezerima, rekama, ali većina pedijatara predlaže da sačekate oko šest meseci ili barem dok beba može sama da drži glavicu, što je oko četiri, pet meseci.

Kada je beba u tom smislu spremna za kupanje u moru, birajte veoma plitku vodu, mirnu i čistu, a idealno je i da budete na plaži koja ima spasioce, piše babycenter.com.

Evo i nekoliko saveta koji se tiču bezbednosti, a koje bi trebaloda poštujete kada ste u vodi sa bebom:

  • Uvek držite bebu kada ste u vodi i budite u vodi koja je dovoljno plitka da uvek možete stabilno da zgazite nogom na dno.
  • Kada je beba u vodi, držite joj uvek glavicu iznad vode, kako je ne bi progutala. Ukoliko proguta previše vode, može doći do infekcije, a ako je u pitanju veoma mala beba, to može da dovede do disbalansa elektrolita, povraćanja i dijareje.
  • Praktikujte "nadzor na dodir", odnosno, ne udaljavajte se od deteta više od dužine svoje ruke kada je u blizini voda.
  • Ukoliko ima brzih ili podvodnih struka, ne dozvoljavajte detetu da bude u blizini vode i ne ulazite u vodu s bebom u naručju.
  • Male bebe su u većem riziku od infekcije usled gutanja morske vode jer je njihov imuni sistem nedovoljno zreo da bi se odbranio od bakterija koje mogu da se nađu u vodi. Najčešće se ove infekcije manifestuju dijarejom, bolom u uhu, osipom na koži, kašljem, začepljenjem nosa, bolom u očima.
  • Ukoliko posumnjate da beba ima infekciju, potražite savet lekara, nemojte da je lečite na svoju ruku.

Inače, veoma male bebe ne mogu dobro ni da regulišu svoju telesnu temperaturu, što je još jedan od razloga zašto se ne preporučuje da ih kupate u moru pre šest meseci starosti. Čak i kada je topla voda, novorođenčad ne mogu da održe telesnu temperaturu, zato je najbolje da sačekate da malo porastu.

Izloženost suncu je još jedan od faktora koji treba da uzmete u obzir kada procenjujete da li je beba spremna za kupanje u moru. Važno je da detetu namažete odgovarajuću kremu sa zaštitnim faktorom, da uvek nosi šeširić sa širokim obodom, a poželjno je i naočare kako biste zaštitili bebine osetljive oči.

Takođe, treba da budete veoma oprezni i da obratite pažnju na prve znake pregrevanja: hladna, vlažna koža; vrtoglavica; grčevi u nogama ili stomaku.

BONUS VIDEO:

Kako na praktičan način da lako spakujete decu za more Tik Tok/betterwithchardonnay

(Yumama/N. Z.)