Porodično letovanje podrazumeva uživanje, kupanje, igranje, sate na plaži, šetnje, ali i svakodnevno "moljakanje" dece da im nešto kupite. Na šetalištima se često prodaju razne igračke, poslastice, gedžeti i zanimacije za najmlađe, uz predstavu kako se igračka koristi, a jarke boje i svetleće zanimacije privlače pažnju mališana na svakom ćošku.

Ukoliko ne želite da za dva dana letovanja ispraznite ceo novčanik, važno je da znate da kažete "ne", ali nakon toga često slede "molim te mama/tata", kao i ljutnja i razdražljivost. Kako sa malim "troškarošima" izaći na kraj na moru, dosetila se mama Ana. Ovo je njen trik koji može pomoći mnogim roditeljima!

"Dobro, evo da vam priznam, deca znaju biti pravi troškaroši na moru, ma ne samo deca, nego i odrasli! Ali, morate biti spremni da ih zaustavite pre nego što vas potpuno opljačkaju", kaže Ana, mama troje divne, ali zahtevne dece.

Svaki dan kad bismo krenuli u šetnju, kao da je sirena zla u našem mališanu oživela. "Mama, vidi ovo! Kakav je ovo sladoleđ? Moram ga probati!" Sve je teže bilo odoleti da mu ne kupim nešto što tako silno želi.

Ali nisam se dala obeshrabriti. Kada je zatražio deseti put sladoleda te nedelje, slegnula sam ramenima i rekla mu, "Sladolede su izmislili za male mede da ih čuvaju od vrućine. A ti, junaku, vidiš li kakvo je nevreme napolju? Bilo bi ti loše, veruj mi." Pogledao me je pomalo zbunjeno, ali je sladoled ostavio na miru.

Ali to nije bilo sve. Nije mogao da prođe pored onog štanda sa šarenim igračkama bez da mi pomuti račune. "Mama, pogledaj ovog medu, ima točkove i igra uz pesmicu!" Sigurno je mislio da ću da se otopim kao kockica leda na Suncu. Ali ovog puta sam se prisetila nečeg mudrog što mi je rekla baka: "Deco, igračke ne vole more. Zamišljaju da će umesto morske soli da ih pokrije pesak u dvorištu kod kuće. Hoćeš li ti da ovom medvedu pokvariš snove?" Rekla sam mu to s osmehom, a on je samo spustio igračku i krenuo dalje.

Sada, da ne ispadnem previše stroga, nisam ja potpuno uskraćivala zadovoljstva detetu. Palačinke sa kremom na plaži? Naravno! Ali onda sam ga upitala, "Zamisli, dušo, da je ova palačinka nestala! Kakav bi to misteriozni slučaj bio, zar ne?" Malo ga je zbunila moja igra mačke i miša, ali nije se bunio, pojeli smo palačinku i čak se smejao kada su galebovi komšiji na peškiru pored ukrali sendvič.

Na kraju dana, priznajem, nisam očekivala da ću tako lako da smirim našeg troškaroša. Psihološki trikovi su bili moj saveznik. A ono što sam shvatila je da deca zaista ne traže milione sladoleda i igračaka da bi bila srećna na odmoru. Sve što im treba je malo maštovitosti i puna pažnja njihovih roditelja. Tako smo se izborili sa našim "troško-monstrumom", a on je na kraju odjednom postao svestran i zadovoljan, čak je i počeo da skuplja školjke i pravi dvorac u pesku kao pravi mali avanturista."

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Kako na praktičan način da lako spakujete decu za more Tik Tok/betterwithchardonnay