Deca toliko vole vodu da su spremna da plivaju bukvalno dok im usne ne poplave, prsti im se ne "skuvaju" i skroz se ne naježe. Koliko zapravo deca smeju da ostanu u vodi? Lekari podsećaju roditelje koji odlaze na more da bebu treba postepeno navikavati na vodu i promenu temperature, a starija deca ne treba da preteruju sa plivanjem i potrebno je da prave pauze.

Boravak na moru blagotvorno deluje na zdravlje deteta - morska voda, kupanje, plivanje, sunčanje dok Sunce nije jako... Sve ovo je sjajno za raspoloženje i opšte stanje, ali stručnjaci ističu da je izuzetno važno da roditelji tokom boravka na moru poštuju ova pravila kako bi smanjili rizik od oboljenja tokom letovanja:

1. Aklimatizacija

Roditelji treba da upamte da što je dete manje, to mu je važnija uobičajena dnevna rutina. Posebno je teško za bebe i decu mlađu od 1 godine da tolerišu aklimatizaciju. Možda će im trebati 7 do 10 dana da se naviknu na nove uslove. Zbog toga je nepoželjno planirati putovanje sa decom mlađom od godinu dana u drugu klimatsku zonu.

2. Odvojite vreme za kupanje

Na dan dolaska nije preporučljivo plivati sa bebom u moru ako želite da mu morska voda bude na korist, a ne na štetu. Potrebno je postepeno navikavati na plivanje na svežem vazduhu, počevši od 1-2 minuta. Ako se voda u moru zagrejala do najmanje 22 ° C, možete preći na kratke "sesije" plivanja u moru - počevši od 2-3 minuta i povećavajući tokom nedelje do 5-10 minuta. Maksimalno vreme koje beba može da provede u vodi je do 15 minuta. Dozvoljeno je 2-3 ponavljanja nakon 20-30 minuta odmora na obali.

3. Periodi kupanja u moru i odmora na obali

Prvi put kada dete uđe u more tokom letovanja, dozvolite mu da bude u vodi oko 15 minuta, ne duže. Dalji boravak u vodi može se povećati, ali maksimalno vreme nije više od sat vremena. Preporučljivo je da budete sa detetom na plaži po sunčanom i mirnom vremenu 1-2 sata, birajući vreme pre 11:00 i posle 17:00, a da ne remetite bebinu dnevnu rutinu. Provesti ceo dan na otvorenom, posebno kada je jako Sunce, može da bude rizično. Za malo dete kupanje u moru može postati stresno, deca počinju da dobijaju svesno zadovoljstvo od plivanja nakon 3. godine.

4. Ispravna temperatura vode

Zabranjeno je kupanje dece u moru na temperaturi vode ispod +20 °C. Na hipotermiju ili smrzavanje ukazuju sledeći simptomi:

  • telesna temperatura ispod 33 ° C,
  • bleda koža,
  • dete počinje da drhti kako bi oslobodilo što više toplote i zagrejalo se,
  • teško mu je da govori;
  • otkucaji srca i disanje se usporavaju, organi i tkiva prestaju da dobijaju neophodnu količinu kiseonika, nastupa pospanost.

U lakšim slučajevima dovoljno je bebu dobro protrljati toplim peškirom, presvući u suvu odeću, dati topli čaj da popije. U težim slučajevima, neophodno je odvesti dete kod lekara. Pre pregleda dete treba staviti u toplu prostoriju, mokre i hladne stvari skloniti i obući u toplu i suvu odeću, dati topli čaj i umotati u ćebe.

5. Kupanje i loše osećanje

Mnogim roditeljima je žao što gube vreme na odmoru, pa ako dete pokaže znake blage prehlade, puštaju ga da pliva u moru. Tu prave veliku grešku, jer boravak u vodi može ne samo da produži vreme oporavka, već i da dovede do ozbiljnih komplikacija.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

PLAŽA NA RZAVU: Najčistija reka u Srbiji privlači turiste tokom cele godine Kurir televizija