Vreme odmora polako počinje, a sva deca se posebno raduju moru i bazenu. U tim prilikama, na roditeljima je da obezbede sigurnost detetu, a tom prilikom prvo pomišljamo na šlaufe, mišiće na naduvavanje, plastične sandalice za pesak... Međutim, retko ko će pomisliti da je i boja kupaćeg kostima od izuzetne važnosti.

U SAD-u sprovedena su testiranja boje kupaćih kostima, odnosno, testirali su koja boja je najuočljivija u različitim tipovima vode, što je od izuzetnog značaja za sigurnost dece. Što je boja u vodi uočljivija, lakše ćeš imati nadzor nad detetom dok se kupa.

Testirali su uočljivost boja u jezeru i bazenu, i u oba slučaja se pokazalo da su fluorescentne boje uočljivije i na dubini od pola metra. Ali ono što će vas sigurno iznenaditi, jeste kako su na testiranju prošle druge boje.

Na testiranju u morskoj vodi, najuočljivije su fluorescentno narandžasta i fluorescentno roze boje. Dok je u jezeru najuočljivija pod vodom fluorescentno žuta, fluorescentno zelena i fluorescentno narandžasta boja, dok sve ostale gotovo da se i ne vide.

"Svaku boju smo prvo testirali na površini vode, potom malo ispod površine i na kraju na pola metra dubine, simulirajući posmatrača koji stoji na čamcu ili na obali", rekli su ispitivači.

Devojčica, more, bazen, kupaći
Shutterstock Deca na bazenu

Na testiranju u bazenu tim je uporedio koliko su uočljiva deca u različitim bojama kupaćih kostima kada su u pokretu na površini, pod vodom ili kada simuliraju utapanje. Ponovo, fluorescentne boje poput roze, narandžaste i žute su bile nauočljivije.

"Bela i svetloplava pokazale su se kao najneprimetnije boje, gotovo da se stapaju sa bojom vode, dok su se nauočljivijim pokazale fluorescentno roze i fluorescentno narandžasta. Takođe, kada je reč o bazenu, crna boja je uočljiva, ali pod uslovom da je dno belo ili čisto, a u svim drugim uslovima je neprimetna", rekli su istraživači i dodali važan savet:

"Zapamtite, bez obzira na uočljivost boje, ako deca nisu sigurni plivači, obavezno je da budu pod vašim stalnim nadzorom!"

Takođe, savetuju da uvek jedna odrasla osoba nadgleda igranje dece u vodi. Naime, najveći broj nesrećnih slučajeva se događa u grupama gde niko od odraslih nije zadužen za nadgledanje već svako misli da će neko drugi preuzeti to.

(Yumama)