Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko je kupanje u moru, jezeru i reci bezbedno za decu?

Šta sve krije letnje uživanje u vodi i na koji način možemo zaštiti decu od potencijalnih problema, otkriva nam dr Ljiljana Jovanović, specijalista epidemiologije.

  Izvor: Foto: Shutterstock


Letnje dane treba iskoristiti za maksimalni boravak pored vode, bilo da je u pitanju more, reka, jezero ili bazen, što zbog rashlađivanja, što zbog plivanja i rekreacije. Na žalost, pored uživanja, postoje i one manje lepe strane kupanja u bazenima i kupalištima, o kojima treba znati i zaštititi se od njih. To su fizički rizici (opasnost od povređivanja u vodi, sunčanice, i sl), hemijski rizici (prisustvo raznih hemijskih materija u vodi) i mikrobiološki rizici.

Šta sve treba da znamo kada su u pitanju mikrobiološki rizici?

Mikrobiološki rizici predstavljaju izloženost patogenim mikroorganizmima, koji mogu da izazovu određene zdravstvene tegobe, a koji se u organizmu kupača mogu naći na sledeći način:

  • Unošenjem zagađene vode preko usta i sluzokože organa za varenje (gutanjem vode zaražene bakterijama ili virusima) - mogu da nastanu crevne infekcije praćene stomačnim tegobama, povišenom temperaturom, povraćanjem i/ili prolivom, uz moguću pojavu komplikacija u vidu seroznog meningitisa, koja se, obično, javlja u blažem obliku
  • Zbog zadržavanja nečiste vode u spoljašnjem ušnom kanalu, naročito kod prisutnih oštećenja kože ušnog kanala zbog nestručnog čišćenja štapićem za uši - dolazi do upale spoljašnjeg uha
  • Sluzokoža mokraćno-polnih organa može da bude ulazno mesto raznim mikroorganizmima koji mogu da izazovu infekcije tih organa
  • Udisanjem vodenog aerosola ili prilikom zagrcnjavanja - nastaju infekcije disajnih organa
  • Preko kože (pojava gljivične, bakterijske i virusne infekcije kože) i vidljive sluzokože (naročito očiju - dolazi do pojave tzv. bazenskog konjunktivitisa)

Koje grupe kupača posebno treba da vode računa na kupalištima?

Kako su uzročnici infekcija u vodi jako razređeni, količina vode koja se pri kupanju popije mala, a zdrava koža odraslih i starije dece predstavlja dobru barijeru ulasku uzročnika, može se reći da su rizicima od infekcije na kupalištima posebno izložena deca ispod tri godine starosti, naročito mališani do godinu dana (kako zbog neotpornosti, tako i zbog načina njihovog kupanja, koji pogoduje nastanku infekcija - sedenje u plitkoj vodi, gutanje vode, zagrcnjavanje).U drugu grupu spadaju osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom, rekovalescenti, osobe koje imaju oštećenja kože ili sluzokože... Rizik od zaražavanja je utoliko veći ukoliko je vodena površina manja i slabije protočna, pa se postiže veća koncentracija patogenih mikroorganizama.


Koji faktori povećavaju rizik za nastanak infekcija?

Potencijalni dodatni rizici su:
● Veliki broj kupača u odnosu na kapacitet bazena ili kupališta
● Visoka temperatura vode
● Nehigijensko ponašanje kupača (nepoštovanje dezo-barijere za stopala, nekorišćenje tuševa i toaleta)
● Dugotrajan boravak u vodi, pogotovo sedenje u plitkoj vodi
● Gutanje vode
● Ronjenje, naročito otvorenih očiju, bez zaštitnih naočara ili maske
● Kupanje dece mlađe od tri godine, kao i posebno osetljivih osoba
● Neredovna kontrola kvaliteta i higijenske ispravnosti vode od strane nadležnih službi
● Nesprovođenje nadzora nad primenom higijenskih mera kod kupača

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica