Kolut koji se postavlja oko bebinog vrata sve češće možemo videti na mora ili bazenu, međutim američka Uprava za hranu i lekove (FDA) smatra da bi ga se trebali kloniti.

Nakon što je jedna beba hospitalizovana, a druga umrla zbog korištenja ovog dodatka za plivanje, stručnjaci su izdali upozorenje.

Ovaj dodatak se pokazao kao vrlo praktičan jer daje priliku mališanu da slobodno pluta na vodi i namenjena je za bebe već od dve nedelje starosti.

beba pliva.jpg
Shutterstock Beba pliva u bazenu

"Rizici korištenja dečjih kolutova za vrat uključuju smrt zbog utapanja i gušenja, istegnuća i ozbiljnih povreda bebinog vrata. Bebe sa posebnim potrebama, poput onih koje imaju spinu bifidu, mogu biti izložene povećanom riziku od ozbiljnih povreda", napisala je FDA u izjavi.

"Iako FDA veruje da su smrt ili ozbiljne povrede od dečjih kolutova za vrat retke, zaposleni u zdravstvu i roditelji trebali bi biti svesni da rizik ipak postoji. Takođe je moguće da neki slučajevi nisu prijavljeni nadležnom telu", istaknuli su.

Iz Uprave su naveli da nisu dali odobrenje za korišćenje ovog proizvoda iako ga mnoge firme reklamiraju.

Dečiji kolutovi za vrat još nisu opozvani ni povučeni sa tržišta, ali roditelji bi ovo leto trebalo ozbiljno da razmisle pre nego što odluče da ih kupe.

(Yumama)