Bebe jako brzo rastu i stvari, kao i obuća postanu im ubrzo male. Tako je isto i sa pelenama, iako svako pakovanje ima odgovarajuću veličinu prema detetovoj kilaži, možda je beba i brže nego što ste očekivali preraste. Ovo je sigurnih pet znakova koji će vam pokazati da je vreme da pređete na sledeću veličinu.

  • Tek ste ih promenili, a već su pune - ukoliko ranije nisu propuštale, a odjednom budu preteške i često ih menjate, onda je vreme da pređete na veći broj.
  • Lepljive trake su previše razdvojene - po pravilu lepljive trake na peleni bi trebalo da se preklope u centru, što su bliže bebinim bokovima onda su previše male.
  • Pojas je previše uzak - jednostavnim pokretom prsta povucite lagano pojas. Ako osetite čvrsto stezanje na prstima, verovatno je pelena premala i vašoj bebi sigurno to jako smeta prilikom kretanja.
Pelene, osip
Shutterstock Pelenski osip kod bebe

  • Usecanje i crveni tragovi - ako primetite prilikom promene da ostaje tragovi na bebinoj koži  posebno na preponama, bokovima i struku, onda ćete sigurno znati da je beba prerasla veličinu. Ovo često može da izazove pelenski osip, zato u tom slučaju odmah pređite na sledeći broj.

U svakom slučaju, bolje je da pelene budu komotnije pa čak i za broj veće nego da stežu jer će se to sigurno odraziti na bebino raspoloženje i nervozu.

(Yumama)