Kao takav, ne postoji rok trajanja nakon kojeg higijenski proizvod postaje štetan i neprikladan za upotrebu. Međutim, neki kvaliteti proizvoda se vremenom pogoršavaju. Zbog toga većina proizvođača preporučuje da roditelji koriste pelene u roku od 2 godine od datuma proizvodnje. Ovo se odnosi i na konvencionalne i na ekološki prihvatljive proizvode.

Šta se može dogoditi sa starim pelenama

Ako ih držite duže od dve godine, može se desiti nekoliko stvari:

 • Smanjena sposobnost upijanja : Super-upijajuće perle od polimernog gela koje oblažu pelene vaše bebe su izuzetno efikasne u odvođenju vlage sa osetljive kože. Međutim, tokom vremena, ove supstance se uništavaju. To može dovesti do curenja i češćih pelenskih osipa. Ako se to dogodi, najbolje je da ih bacite.
 • Promena boje : Vremenom, stare pelene dobijaju žutu nijansu. Modeli sa šarenim šarama postepeno blede. Ovo ne utiče na njihovu sposobnost da apsorbuju tečnost, ali će vam možda biti neprijatno da ih koristite.
  Indikator neefikasne vlažnosti : Mnoge moderne pelene dolaze sa zgodnom indikatorskom trakom koja pokazuje kada se vaša beba piškila. Vremenom, bromotimol plava, hemikalija koja menja boju i ukazuje na prisustvo urina, počinje da se razgrađuje — posebno ako je proizvod čuvan u vrućim ili vlažnim uslovima.
 • Niska elastičnost i prianjanje : Većina pelena ima elastične trake koje pomažu da proizvod ostane na mestu oko nogu i struka.
 • Posle dve godine od datuma proizvodnje, sloj lepka može postati manje izdržljiv, što dovodi do curenja. Pored toga, lepljiva traka na prednjoj strani pelena, koja drži jezičke na mestu, gubi svoj kvalitet.

Kako čuvati pelene da bi im produžili rok trajanja

Najbolji način skladištenja pelena preporučuje proizvođač. Higijenski proizvodi se obično pakuju u zapečaćene plastične i kartonske kutije koje ograničavaju izlaganje vlazi i svetlosti.

Približno iste uslove treba ponoviti kod kuće:

 • Čuvajte pelene u neprozirnim posudama koje blokiraju prirodno i veštačko svetlo.
 • Ne raspakujte kupljene predmete za buduću upotrebu, već ih ostavite u originalnom pakovanju do trenutka upotrebe.
 • Ako su pelene otvorene, ili ih stavite u velike vreće sa zatvaračem, ispuštajući što je moguće više vazduha, ili ih zapečatite pod vakumom.
 • Izbegavajte skladištenje ovih proizvoda na ekstremnoj toploti. Svaki brend preporučuje različite temperaturne granice, pa posetite veb lokaciju kompanije ili proverite smernice za pakovanje da biste bili sigurni da ste to uradili kako treba.
 • Potkrovlje i garaža su potpuno neprikladna mesta za skladištenje takvih proizvoda, za to su pogodniji ormar, fioke ispod kreveta ili ostava sa sobnom temperaturom.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Jasna Drenovac

BONUS VIDEO

Bloom Tatarinov slaže pelene Instagram