Zubići beba počinju da se razvijaju dok su one još uvek u maminom stomaku, ali ne izrastaju kroz desni otprilike do oko šest meseci bebinog života.

Nicanje zubića može da bude prilično dug i bolan proces za neke bebe, a samim tim i za roditelje koji ne znaju kako da im pomognu. Mnogi roditelji zato kupuju ogrlice od ćilibara, koje navodno ublažavaju simptome nicanja zuba, ali ono što ne znaju je da ove ogrlice zapravo mogu da budu opasne za decu.

Ove ogrlice od ćilibara su zapravo male perle napravljene od fosilizovane smole drveta, za koje se veruje da kada se nose na koži oslobađaju jantarnu kiselinu koja umanjuje upalu i bol. Iako to nije naučno dokazano, mnogi roditelji tvrde da ove ogrlice pomažu njihovoj deci, ali stručnjaci upozoravaju da ne treba da ih koriste.

Kako su istakli stručnjaci, ogrlice i narukvice koje navodno ublažavaju simptome nicanja zuba su potencijalno opasni jer postoji rizik od gušenja kod dece mlađe od tri godine. Ovaj nakit obično je napravljen od malih perli koje mogu da se otkinu sa kanapa i tako dete može da ih stavi u usta.

Osim toga, čak i ako se narukvica ili ogrlica ne pokida, dovoljno je mala da deca mogu da je progutaju celu. Takođe, ističu i da su perle od ćilibara koje se koriste za ovu vrstu ogrlica relativno meke i da mogu da se razbiju na manje delove, te da su i u tom smislu opasnost od gušenja, prenosi everymum.ie.

Stručnjaci upozoravaju da nikada ne bi trebalo da stavljate nikakav nakit niti bilo šta sličnog oko bebinog vrata.

Što se tiče nicanja zuba, stručnjaci savetuju da probate gelove ili druge proverene i bezbedne metode koje mogu da ublaže simptome.

BONUS VIDEO:

Trik s lažom za nicanje zuba TikTok/ vicky_marie0

(Yumama/N. Z.)