Roditeljima se ponekad desi da pomešaju imena svoje dece, u smislu da u trenutku jednog mališana oslove imenom drugog. Neke to i zabrine, ali ovo nije nužno razlog za brigu.

Profesorka psihologije na Jork koledžu u Pensilvaniji, dr Samanta Defler kaže da je to "kognitivni zastoj" koji je "prirodan i veoma čest".

Ona je ranije istakla da se češće dešava majkama da pomešaju imena dece, a nešto ranije je sprovela studiju sa 1.700 ispitanika, gde je utvrdila da je više od polovine učesnika doživelo da ih neko od članova familije nazove pogrešnim imenom, a u 95 odsto slučajeva je član porodice taj koji im je promašio ime.

"Radila sam na ovoj studiji pre nego što sam dobila decu. Sada kada sam majka, pravim istu grešku u mešanju imena kao moja majka", rekla je ona za goodhousekeeping.com.

Prof. Defler objašnjava da mozak skladišti informacije poput foldera na kompjuterima, tako da je mešanje imena dece isto kao kada otvorite pogrešan fajl u jednom folderu.

"Utvrdili smo da se mešanje imena najčešće dešava u okviru kategorije, tako da se koriste imena iz iste grupe. Bilo bi čudno kada bi majka nazvala svoje dete imenom nekog ko nije član porodice", pojasnila je ona.

Međutim, ne treba da brinete jer trenutno mešanje imena nije nužno znak opadanja kognitivnih funkcija, uverava prof. psihijatrije na Univerzitetu u Veromntu dr Džuli Duma. Štaviše, ističe da je to najčešće znak stresa.

"Kada žurite, pod stresom ste ili radite više stvari istovremeno, oslanjate se na automatske odgovore da iznesete informacije koje treba – u ovom slučaju, to je ime vašeg deteta", kaže dr Duma, dodajući da je razlog za brigu samo ako uz to primetite i druge probleme sa pamćenjem.

U najvećem broju slučajeva, mešanje imena dece je samo znak da treba malo da usporite i fokusirate se na to sa kim razgovarate, kako biste upotrebili odgovarajuće ime.

BONUS VIDEO:

Kada su roditelji najpotrebniji deci TikTok/iamsaramartinez

(Yumama/N. Z.)