Vaša beba postaje starija i stvarno aktivna.  Možda ćete primetiti da se oči vaše bebe pomeraju i šire zajedno sa nemirnim pokretima ruku i prstiju. Ovo je samo bebin način da izrazi nova iskustva koja možda oseća.

Refleks zaprepašćenja/Moro

Odojčad ima refleks koji se zove Moro refleks koji uzrokuje da naglo trzaju ruke ili noge. Čak i zvuk njihovog sopstvenog plača može pokrenuti Moro refleks kod beba. Kada se beba uplaši, njene ruke će se ispružiti napred, a zatim ponovo nazad, veoma brzo. Svaki poremećaj spavanja takođe može izazvati ovaj refleks.

Uzbuđenje

Kada je vaša beba budna, možda ste primetili neprekidno mahanje rukama, posebno ako gleda nešto novo i zanimljivo. Ovo je siguran znak uzbuđenja. Može da maše rukama kada razgovarate sa njom ili kada joj vise igračke nad njom.

Unapređenje motoričkih veština

Vaša beba povećava i poboljšava svoje motoričke sposobnosti tako što se kreće okolo kako bi izgradila snagu mišića. Uobičajeni znaci razvoja motoričkih sposobnosti bebe su otvaranje i zatvaranje ruku, mahanje igračkama ili stavljanje ruku u usta. Ovo može izgledati čudno i čini da vaša beba izgleda nemirna, ali to je prirodan i normalan metod koji sve bebe koriste da na kraju nauče da se prevrću, puze ili sede. Tokom ove faze, stavljanje bebe na stomak je korisno jer pomaže u izgradnji ovih veština.

Stvari koje treba razmotriti

Ako vaša beba ne pomera ruke oko tri meseca, razgovarajte sa svojim pedijatrom o tome. Postoje određene prekretnice koje većina beba dostiže u određenim periodima i nedostatak ovih prekretnica može biti posledica blagog zaostajanja u razvoju. Ako nemir sprečava vašu bebu da spava ili se odmara, pokušajte da je umotate u ćebe pre spavanja, držeći ruke čvrsto na jednom mestu. Osim toga, ohrabrujte nemirne ruke i noge jer to samo znači da vaša beba uči mnogo novih i uzbudljivih stvari i jedva čeka da to izrazi.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Hula hop za pomaganje bebi pri prohodavanju TikTok/just4kidsphysio