Bebe uglavnom prolaze kroz velike fizičke prekretnice u relativno predvidljivom redosledu. Dostizanje jednog koraka u razvoju ih priprema za sledeći. Na primer, prekretnice korišćenja šake i kažiprsta počinju tako što vaša beba poseže za predmetom. Tada će početi da hvata predmete, grabeći ih rukama prema sebi, kako prenosi Parents portal.

Jedna od najvažnijih prekretnica šake i kažiprsta je precizno hvatanje. To je razvojna prekretnica u kojoj beba može da podigne mali predmet hvatajući ga između palca i kažiprsta. Kasnije utire put za druge prekretnice, a obično se vidi u dobi od 8 do 10 meseci.

Precizno hvatanje je fina motorička veština koja podrazumeva podizanje predmeta hvatanjem između palca i kažiprsta. Kada vaša beba bude mogla da koristi prste kao hvataljku, moći će da pokupi male predmete, kao što su igračke ili komadi hrane. Ovladavanje hvatanjem je važan prvi korak u drugim motoričkim veštinama, kao što je učenje držanja olovke u budućnosti.

Kada beba razvija hvatanje?

Većina beba će početi da koristi šaku i kažiprst oko 8 do 10 meseci starosti. U ovom trenutku, mališani uglavnom drže predmete bliže bazi palca i kažiprsta. „Kao i svaki razvoj, ovo je proces za koji je potrebno vreme da potpuno sazri“, kaže Peter Putnam, predsednik odeljenja za pedijatriju u Esse Health-u. „Donji hvat šake se javlja pre potpuno razvijenog superiornog hvatanja kažiprstom.

Vremenom i vežbanjem, bebe će na kraju doći do tačke u kojoj mogu da pokupe jedan mali predmet jastučićima palca i kažiprsta. To se obično dešava do 12 meseci starosti.

Kako pomoći bebi da ojača hvatanje

Vaša beba će prirodno početi da pokušava da uhvati sve, dok ima nešto da pokupi na dohvat ruke. Da biste podržali njihov razvoj, pružite im bezbedne prilike da vežbaju hvatanje i jačanje malih mišića u rukama. Možete pomoći svojoj bebi da ojača svoje hvatanje tako što ćete ponuditi hranu i male igračke prikladnu za razvoj uz nadzor, kao i modeliranje pokazivanja.

Evo nekoliko stvari koje možete da uradite da biste podstakli razvoj hvatanja klešta kod vaše bebe:

Poslužite iseckanu, sitniju hranu

Čim primetite prve znake preciznog hvatanja, dodajte hranu u poslužavnik za hranjenje u visokoj stolici za bebu. Probajte grašak, hleb ili seckane komade voća. „Vremenom ćete se začuditi kako vaša beba prvo pomalo grubo hvata hranu celom rukom, zatim palcem i bazom kažiprsta, i na kraju veoma precizno vrhovima palca i kažiprsta“, kaže dr Putnam.

Obezbedite male igračke

Otprilike u vreme kada vaše dete radi na svojim rukama i prstima, ono će prirodno početi da bude fascinirano malim predmetima. Dajte im neke igračke da vežbaju hvatanje. „Predlažem da svom detetu date male kockice ili igračke za povlačenje“, kaže dr Pier Mimi Poinset, pedijatar i medicinski konsultant za Mom Loves Best .

Samo budite sigurni da pažljivo nadgledate svoje dete i rukujete predmetima sa njima. Određene male igračke mogu predstavljati opasnost od gušenja za decu mlađu od 3 godine.

Igrajte se sa slagalicama

Potražite velike drvene slagalice sa dugmadima na prednjoj strani svakog dela. Pokažite svom detetu kako da uhvati dugme između palca i kažiprsta. Nastavite da modelujete ovo shvatanje dok zajedno radite na slagalicama.

Zagonetke sa čvorovima daju vašoj bebi priliku da radi sa malim predmetima bez potrebe da brinete o opasnosti od gušenja. Samo se pobrinite da kupite slagalice visokog kvaliteta i često proveravajte dugmad kako biste bili sigurni da se neće slomiti.

Vežbajte pokazivanje

Ako vaš mališan još nije počeo da koristi kažiprst, možete modelirati pokazivanje. Kada pričate o stvarima, naglasite ih i pokažite na njih prstom. „Vaša beba će vas oponašati i to će početi da jača mišiće prstiju u pripremi za hvatanje“, objašnjava dr Poinset.

Kada treba brinuti

Sve bebe se razvijaju sopstvenom brzinom, a nekima će trebati više vremena da savladaju hvatanje od drugih. Ako imate bilo kakvih zabrinutosti u vezi sa razvojem šake i prstiju vaše bebe, ili ako vaša beba navrši 12 meseci, a da nije počela da koristi kažiprst, obratite se pedijatru ili zdravstvenom radniku. Lekar može imati još neke predloge za podsticanje ovog razvoja, ili će možda odlučiti da daju neke dalje procene.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Koliko napreduje dojena beba za 15 nedelja TikTok/clairesamay