Potrudili ste se da okruženje za spavanje za bebu bude idealno, ipak i dalje vam se čini da beba ima hladne ruke? Oko ovoga se posebno uznemire mladi roditelji.

U suštini, hladne ruke kod beba nisu odmah razlog za zabrinutost, ali postoji nekoliko stvari koje mame i tate moraju uzeti u obzir. Pročitajte u tekstu sve što treba da znate o hladnim rukama kod beba, mogućim uzrocima i šta možete da uradite.

Nemogućnost regulacije telesne temperature može biti jedan od razloga za hladne ruke, jer novorođenčad još nije u stanju da adekvatno ovo reguliše. Deo mozga odgovoran za regulaciju temperature postepeno sazreva i dok je u vašem stomaku još uvek bila prijatna temperatura od 37°C, odjednom beba mora sama da proizvodi toplotu. Hladne ruke kod beba zato su česta pojava, naročito ako nema fizičkog kontakta sa mamom ili tatom da ih greju.

Nedostatak fizičkog kontakta sa mamm ili tatom, kao i neadekvatna odeća mogu biti uzrok hladnih ruku kod bebe. Hladne ruke nisu direktno povezane sa niskom telesnom temperaturom. Ipak, ako primetite da vaša beba ima hladne ruke, uvek proverite da li joj je i druga površina tela dovoljno topla.

Hladne ruke kod bebe mogu biti izazvane visokom temperaturom ili bolešću. U retkim slučajevima hladne kod bebe mogu biti i prvi znak bolesti. Posebno novorođenčad ne mora nužno da reaguje groznicom na infekciju. Umesto toga, s vremena na vreme, njihova telesna temperatura pada. Ako vaša beba ima temperaturu od 36-36,5°C, trebalo bi da se posavetujete sa pedijatrom.

S druge strane, kaže se da beba sa telesnom temperaturom preko 38°C ima groznicu. Groznica je često praćena jezom i može dovesti do niske temperature i hladnih ruku. Istovremeno, ekstremiteti se snabdevaju manje toplotom kada je povišena temperatura, jer su imuni sistem i krvotok prvenstveno zauzeti borbom protiv parazita u sistemu.

BONUS VIDEO:

Nadica Ademov otkrila pol bebe Instagram


Izvor: Yumama