Istraživači sa Univerziteta Južne Australije, čiji je rad objavljen u "Journal of Clinical Nursing", pratili su grupu očeva koji su se brinuli za svoje prevremeno rođene bebe ili kritično bolesne bebe u odeljenju za neonatalnu negu jedne australijske bolnice.

Tate su redovno koristili danas popularnu "kengurmetodu" širom sveta, u kojoj je nago novorođenče pritisnuto uz gola grudi odrasle osobe, čineći direktan kontakt koža na kožu. Metoda imitira kesicu kengura, u kojoj beba oseća majčinu toplinu, čuje otkucaje majčinog srca i oseća se bezbedno.

Najčešće se "metoda kengura" koristi u odeljenjima za negu prevremeno rođenih beba, majke koje svakodnevno drže bebu na grudima što duže. To, kako pokazuju istraživanja, podstiče razvoj nervnog sistema deteta, pomaže mu da se nosi sa bolom i infekcijama i uopšte preživi, smiruje ga, a takođe pomaže majci da se oslobodi stresa i uspostavi emocionalnu vezu sa bebom.

Ali, kako je studija pokazala, nije samo majkama potreban blizak kontakt sa svojim novorođenčetom. Tate koji su koristili metodu kengura izjavili su da su osetili neverovatan nalet ljubavi prema svojoj bebi i osetili moćnu, neraskidivu vezu sa njim. "Kada sam je prvi put držao na grudima, bilo je to najbolje iskustvo u mom životu. Osećao sam da zna da će je tata zaštititi i da se sada ništa loše neće dogoditi", priznao je jedan od tata Džoel Mekenzi, koji je brinuo o svojoj prerano rođenoj ćerki Lusi, koja je rođena sa samo 540 grama.

Da zaključimo, na osnovu istraživanja , preporučuje se da tate više maze svopje prevremeno rođene bebe. Ovo će se potzitivno odraziti kako na samu bebu, tako i na oca.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Kako da operete dečije kroks papuče Tik Tok/cleanthatup