Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

3 OD 10 PREVREMENO ROĐENIH BEBA BUDE SPASENO DIREKTNIM KONTAKTOM: Zašto je mama najbitniji faktor u prvih 24 sata

Autor Jasna Drenovac

Najnovija istraživanja potvrđuju da je za rizičnu novorođenčad, njihov opstanak i razvoj, najvažnije da se ne odvajaju od majki.

 Direktan kontakt spasava rizičnu novorođenčad Izvor: Shutterstock

Čini se da rana primena tipa kontakta koža na kožu koji se zove kengur metoda, značajno poboljšava šanse za preživljavanje prevremeno rođenih beba ili beba male telesne težine, prema opširnoj naučnoj analizi, kako objavljuje Vašington post. Sveobuhvatna analiza takođe sugeriše da briga po ovoj kengur metodi, najbolje funkcioniše ako se započne u prva 24 sata života bebe.

Istraživači su analizirali podatke iz više studija koje su zajedno uključile više od 15.000 beba širom sveta. Otkrili su da, u poređenju sa konvencionalnom negom, briga koža na kožu izgleda smanjuje smrtnost  za 32 procenta u prvih 28 dana života.

Međutim, bebe sa izuzetno ranim gestacijskim uzrastom, koje su bile ozbiljno nestabilne ili koje su imale veoma malu porođajnu težinu, često su bile isključene iz studija, jer ovaj metod nege možda nije praktičan u ekstremnim slučajevima.


Nega kengur metodom, uključuje stavljanje novorođenčeta na gola grudi roditelja ili negovatelja sa ćebetom koji pokriva bebu. Postao je standardni oblik nege odojčadi širom sveta, sa prednostima uključujući regulaciju otkucaja srca i stimulisanje dojenja za majke.

Prethodna istraživanja, koža na kožu, u vezi sa prevremeno rođenom bebom otkrila su smanjenje stope smrtnosti novorođenčadi, ali količina vremena potrebnog za postizanje optimalne koristi nije bila poznata. Najnovija studija, koju je objavio časopis BMJ Global Health, zaključuje da je dužina vremena značajan faktor u smanjenju stope smrtnosti - najmanje osam sati dnevno pruža najveću korist.

Bebe koje su dobile ovaj oblik nege takođe su imale smanjen rizik od teške infekcije i smanjenu verovatnoću ponovne hospitalizacije.

Bebe rođene pre 37. nedelje smatraju se nedonoščadima i mogu imati problema sa disanjem i hranjenjem, kao i druge zdravstvene komplikacije. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, prerano rođenje i mala porođajna težina su među glavnim uzrocima smrti novorođenčadi među bebama u SAD.

Standard nege za mnoge prevremeno rođene bebe širom sveta, uključuje konvencionalne medicinske intervencije kao što je primena monitora disanja i otkucaja srca, ponekad dok je beba u inkubatoru. Dok su lekari fokusirani na neposredne medicinske potrebe bebe, roditeljski angažman obično nije prioritet.

„Uobičajena briga nije bila usredsređena na neposredan kontakt koža na kožu“, rekla je Manuela Filipa, razvojni psiholog sa Univerziteta u Ženevi koja nije bila uključena u studiju. „Dakle, ključna poruka ovde je da između majki i novorođenčadi mora biti nulto razdvajanje, posebno ako su male porođajne težine.

Ona je rekla da većinu medicinskih procedura u jedinici intenzivne nege novorođenčadi (NICU) treba obaviti tokom nege kengur metodom, bilo uz kontinuirani kontakt koža na kožu ili sa samo nekoliko minuta odvajanja.

Uobičajena nega bebe na odeljenju neonatologije, uključuje prozirni plastični inkubator, sa bebom zakačenom na uređaje i položenom na leđima, što ne dozvoljava mnogo kontakta sa drugima. Međutim, mnoge bebe mogu imati ove intervencije, dok i dalje održavaju kontakt koža na kožu sa svojim majkama.

„Bebe nisu više nužno u inkubatoru u NICU. Mogu da budu u otvorenom, toplijem krevetu“, rekla je Lori Feldman-Vinter, bivša predsednica Odseka za dojenje Američke akademije za pedijatriju. „I ono što ovaj list kaže jeste da umesto da budu u jednom od onih otvorenih, toplijih kreveta sa svim svojim linijama, cevima i svime, i dalje mogu da imaju sve te uređaje na mestu i bezbedno da budu smeštene, koža na kožu sa svojom majkom. ”

Stručnjaci se nadaju da će ovi podaci pružiti bolnicama bolji okvir za razvoj politika i najboljih praksi za odojčad u NICU, fokusirajući se na to da roditelji postanu centar brige.

„Angažovanje roditelja u nezi, nije samo važno i ima neposredne rezultate, već takođe postavlja osnovu za odnos roditelj-dete i nakon što su u NICU“, rekla je Bobi Pineda, pedijatrijski radni terapeut specijalizovan za neonatalnu negu na Univerzitetu Južne Kalifornije.

Briga kengur metodom, razvijena je 1970-ih u Bogoti, Kolumbija, nakon naglo rastuće stope smrtnosti novorođenčadi u zemlji. Ova praksa je stigla do zemalja širom sveta i postala je standard nege prevremeno rođene dece u mnogim bolnicama, ali prakse mogu drastično da variraju.

Kako se pojavljuje sve više istraživanja, kliničari se nadaju da će dokazi podstaći zdravstvene ustanove da učine svoje prostore prilagođenije roditeljima, kao što je stvaranje porodičnih soba u NICU i razvoj boljih smernica za roditelje da drže bebe kojima je potrebna hitna medicinska nega.

„Uvek sam mislio da više od polovine posla koji radimo u NICU obavljamo sa roditeljima“, rekao je Panagiotis Kratimenos, neonatolog u Dečjoj nacionalnoj bolnici u Vašingtonu. Kratimenos se nada da bi ovo istraživanje moglo dodatno uticati na politiku američkih bolnica i smanjiti stopu smrtnosti širom sveta.

„Govorimo o 3 od 10 beba bi ovom metodom spasli. To je ogroman broj“, rekao je Kratimenos. „Ovo vam zaista govori da bi značajan broj skoro polovina dece mogao imati koristi od ovoga.

(Yumama)

BONUS VIDEO

Pogledajte

00:24
Znaci da je beba sita i zadovoljna
Izvor: TikTok/msheilapozo
Izvor: TikTok/msheilapozo

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica