Posle dugih meseci čekanja da konačno upoznate svoju bebu, mnoge tate se pitaju - "da li me moje tek rođeno dete prepoznaje?"

Uteti u naručje svoju novorođenu bebu zaista je neprocenjiv osećaj i može biti jedno od najdražih iskustava roditeljstva. Ali da li vam gledanje u oči ili praćenje dok ulazite u sobu znači da vas vaše novorođenče prepoznaje kao svog oca?

Odgovor zavisi od toga koliko ste bili prisutni tokom trudnoće. Što pre počnete da se bavite svojom bebom kao otac, to ćete pre i jače biti vezani za svoju bebu. a sve počinje u materici!

Istraživanja pokazuju da bebe mogu prepoznati tatin glas nakon rođenja. Oni će reagovati sa više aktivnosti kada čuju tatin glas za razliku od glasa stranca. To je zato što su se već upoznale sa tatinim glasom tako što su ga čule tokom trudnoće - "Tako izgleda taj glas!"

Dr Beri Brazelton, osnivač Odeljenja za razvoj deteta u Dečjoj bolnici u Bostonu, kaže u intervjuu : "Mi [Odeljenje za razvoj deteta u Dečjoj bolnici u Bostonu] imamo dokaze iz sopstvenog rada da novorođena beba zna očev glas i lice u prvih 14 dana. Do šest do osam nedelja, beba ima potpuno drugačiji set ponašanja za oca od majke.

Način na koji novorođene bebe doživljavaju svet suštinski se razlikuje od načina na koji to čine odrasli. Studije su otkrile da smo svi rođeni u stanju velike konfuzije koja se može objasniti hipotezom "neonatalne sinestezije". To znači da novorođenčad imaju "pomešana čula" gde su njihovi vizuelni, slušni i taktilni kanali još uvek spojeni. Boje mogu izazvati zvukove, a oblici mogu stimulisati miris.

U materici, bebe doživljavaju kombinaciju zvukova, ukusa i mirisa od svoje majke kao jedan mešani osećaj koji prepoznaju nakon rođenja. Zbog toga poznati glas mame, tate, pa čak i braće i sestara može biti tako utešan za novorođenu bebu – ranije se doživljavao kao jedan, pomešani osećaj u materici.

Dakle, iako novorođenčad možda neće moći odmah da prepoznaju lice svog oca, oni ipak mogu da naprave asocijaciju između zvuka njegovog glasa i utešnog, poznatog osećaja. Ova veza između zvukova, oblika i mirisa je ono što im omogućava da se povežu sa svojim ocem ubrzo nakon rođenja, čak i ako im je vid još (veoma) ograničen.

Da li novorođenče može da vidi lice svog oca?

Vid novorođenčeta je izuzetno ograničen i postaje donekle pouzdan tek dva do tri meseca nakon rođenja. Pre toga, bebin vid je ograničen na područje između 20 i 35 cm od njenog lica i zamućen je iznad toga. Oni takođe ne mogu da percipiraju dubinu, tako da ne mogu sami da vide koliko je nešto blizu ili daleko. Zbog toga ćete možda dobiti iznenađeno lice kada se nagnete blizu lica svog novorođenčeta.

Međutim, to ne znači da novorođenčad uopšte ne mogu da prepoznaju lice svog tate. Zahvaljujući neonatalnoj sinesteziji, oni se mogu osloniti na svoja druga čula da bi uspostavili vezu između lica, glasa i mirisa svog oca.

Novorođene bebe se u velikoj meri oslanjaju na zvuk, posebno na ljudske glasove, u svojim ranim nedeljama života kako bi uspostavile i održale sigurnu vezu sa svojim tatom. Kroz interakciju i povezivanje sa svojim novorođenčetom, možete ojačati ovaj osećaj sigurnosti i pomoći im da vas prepoznaju kao svog oca.

Iako će novorođenčad izuzetno rano reagovati na svoje roditelje na specifične načine, ona nemaju kognitivne sposobnosti da konceptualizuju ideju "mame" i "tate" . Može proći i do 5 meseci pre nego što počnu da razvijaju samosvest. Umesto toga, vaša beba će verovatno povezivati glasove "mame" i "tate" sa bezbednošću i brigom, što je osnova za stvaranje bezbednog odnosa roditelj-dete.

Ovo udruženje nije isključivo za biološke roditelje, može se odnositi na svakog negovatelja kome je beba redovno izložena od rođenja. Džon Boulbi je decenijama proučavao novorođenčad i njihove roditelje i zaključio da je primarni staratelj, bez obzira na pol i odnos sa bebom, ključna figura u uspostavljanju sigurne veze između roditelja i deteta.

Kako dobro započeti odnos sa svojom bebom?

Postoji mnogo stvari koje možete da uradite da biste pokrenuli bezbednu vezu sa svojim novorođenčetom. I zaista počinje u materici. Nikada nije prerano da počnete da se bavite bebom, evo kako:

  • Počnite da razgovarate sa svojom bebom u materici , to će je naviknuti na vaš glas i pomoći da vas brže prepozna nakon porođaja.
  • Takođe možete da pevate ili pjevušite svojoj bebi u materici, što je odličan način da naviknete bebu na zvuk vašeg glasa i ponudite joj poznatu melodiju da se raduje predstojećem vremenu rođenja.
  • Kada se vaša beba rodi, počnite kontakt koža na kožu čim beba stigne . Ovo pomaže u regulisanju njihove telesne temperature i otkucaja srca, ali im takođe pomaže da vas identifikuju po mirisu.
  • Postavite svoje lice na 20 do 35 cm od bebinog lica kako biste joj omogućili da razazna crte vašeg lica.
  • Usredsredite se na aktivnosti povezivanja kao što su čitanje, pevanje i razgovor sa bebom . Ovo će im pomoći da brže prepoznaju vaš glas i da uspostave snažnu vezu.
  • Na kraju, provodite kvalitetno vreme sa svojom bebom što češće možete. Što više pokažete svojoj bebi ljubavi i naklonosti, to će vaša veza biti jača.

Da zaključimo, novorođene bebe prepoznaju svog tatu, ali samo ako su provele dovoljno vremena povezujući se sa njima tokom trudnoće i prvih nedelja života. Ovo se može postići aktivnostima kao što su kontakt koža na kožu, razgovor sa bebom u materici, čitanje, pevanje i provođenje kvalitetnog vremena sa bebom što češće možete. Ove aktivnosti će pomoći da se stvori sigurna veza između vas dvoje i pomoći će vašoj bebi da vas prepozna kao svog oca.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Kako se postavlja marama za nošenje bebe keywords: beba, nosiljka, marama Tik Tok/madisonandbabies