Novorođenčad su prava mala čuda, i kod njih se dešavaju stvari na koje nikada ne bismo mogli ni da pomislimo. Ukrštanje očiju i dlakavo telo, samo su neke os neobičnih stvari zbog kojih se iznenade brojni roditelji. Međutim, i kijanje je jedna stvar koju većina ljudi nije znala.

Kada čuju bebu da kija, mnogi roditelji će pomisliti da se već prehladila, ali zapravo je to najnormalnija stvar kod njih. Evo kako to objašnjavaju lekari:

"Pluća vaše bebe bila su puna tečnosti dok je beba boravila u materici. Dok je prilikom rađanja putovala kroz porođajni kanal, ova tečnost ima tendenciju da se istiskuje, ali mogu ostati male količine koje će izazvati kijanje kod beba. Ovo je češće kod beba koje su rođene carskim rezom jer nisu imale vremena da se tečnosti otarase u porođajnom kanalu", rekla je dokorka, a onda otkrila još jedan razlog zbog kog novorođenčad kijaju:

"Kijanje je takođe način na koji beba uči da očisti sve čestice ili prašinu iz nosa, i da otvori neprohodnu nozdrvu. Tako da nema potrebe da odmah pomišljate da je beba prehlađena. Međutim, važno je da znate i da svako novorođenče sa temperaturom treba da odvedete kod lekara", zaključila je doktorka.

(Yumama)