Nema roditelja kom se nije desilo da im dete padne, pogotovo kad iznenadi hitrim okretom, što ranije nije radila.

"Samo sam na sekund skrenula pogled i ona je pala", rečenice su koje se svakodnevno čuju od roditelja koji su tom prilikom prestravljeni. Odmah se pomisli na prelome i teške povrede, što je izuzetno retko. Većina beba prođe bez ozbiljnih posledica, a evo šta pedijatri savetuju uplašene roditelje.

Kako izgleda beba koja je upravo pala?

Beba odmah snažno zaplače, a narednih 10 minuta će biti plačljiva i uznemirena. To je uobičajena reakcija jer ju je zabolelo, ali i zbog toga što se našla u neočekivanoj i neugodnoj situaciji. Još ako se mama i tata uplaše pa zakukaju, beba se i od toga uznemiri.

Većina beba nakon desetak minuta se ponaša kao da se ništa nije dogodilo, tako da nema razloga za zabrinutost.

Kako se dete može povrediti tokom pada?

Najčešće strada glava, što je potpuno logično, jer je ona najteži deo tela. S druge strane, bebe padaju iz ležećeg položaja, bez refleksnog pružanja ruku, pa glava jednostavno pretegne. Katkad se nakon nekoliko minuta može videti čvoruga – koja je, zapravo, bezazleni hematom. Veličina čvoruge ne mora ići ukorak s težinom pada, pa joj ne treba pridavati veliku važnost. Kosti bebine glave su elastične, pa su ozbiljnije koštane povrede vrlo retke. Obično strada čelo ili potiljak, a ređe bebe padnu na lice ili bočno. Nema bitne razlike u nastanku eventualnih posledica.

Šta raditi ako dete počne da povraća?

Kod beba povraćanje nakon pada nije često. Ono se može očekivati ako je beba jela tridesetak minuta pre pada, ali ponekad se dogodi ako je udarac bio zaista jak. Zato nema razloga za paniku ako beba povrati nekoliko puta nakon pada; nije dobro ako stalno povraća i pritom se neobično ponaša.

Dete je palo
Shutterstock Dete je palo

Šta roditelji treba da naprave ako beba padne?

- Lagano i bez panike podići bebu i prigrliti je tako da joj glavica bude lagano nagnuta napred. Na taj će se način izbeći udisanje sadržaja želuca u slučaju povraćanja.

- Zatim bebu treba okrenuti prema sebi i pažljivo pogledati ima li povreda ili krvarenja na glavi, na usnama ili u ustima. Ne treba pritiskati i prepipavati glavicu u potrazi za polomljenim kostima (to je potpuno besmisleno).

- Barem dvadesetak minuta nemojte bebi davati da jede i pije. Za to vreme poigrajte se s njom i potrudite se da zaboravi na traumu koju je prošla.

- Ako se beba nakon 20-30 minuta ponaša kao da se ništa nije dogodilo, treba joj dati da jede ili spava ako to želi.

Roditelji ljude bebu posle pada
Shutterstock Roditelji ljube bebu posle pada

Kada se treba bez odlaganja javiti lekaru?

Reč je o vrlo retkim situacijama, ali ih treba znati. Tada treba pribrano otići do ambulante.

Uporno povraćanje koje iscrpljuje dete

Nije neobično da beba s lakšim potresom mozga povrati jedanput ili dvaput. Međutim, ako se to događa u seriji – beba se mora odvesti na pregled.

Kada beba udari u nešto oštro ili tvrdo prilikom pada, pa dođe do jakog krvarenja

Tada je nužno otići lekaru, ali prilikom transporta treba sterilnom gazom (ako je nema, dobra je i čista pamučna pelena) pritisnuti mesto krvarenja (tako će se zaustaviti krvarenje).

Neuobičajena pospanost ili ako je dete naizmenično izrazito uznemireno i ekstremno pospano – odnosno veoma se čudno ponaša

Tada je potrebno pratiti neurološko ponašanje deteta, kako bi se isključilo ili posumnjalo na najtežu komplikaciju težih padova na glavu – krvarenje u mozgu ili iz arterija s unutrašnje strane kosti. Takva krvarenja zaista su opasna za bebu, ali su izuzetno retka.

(Yumama/Roditelji.hr)