Po izlasku iz bolnice sa bebom dolaze brojna pitanja. Jedno od prvih je i kako okupati bebu kod kuće, da li je potrebna kupka, koja temperatura vode im odgovara i koliko često treba da je kupam. U prvim danima dolazi babica i ona će vam pomoći da to radite pravilno dok pupak ne otpadne, a onda možete da se prepustite čarima kupanja i uživate porodično u tim trenucima. Međutim, važno je da znate osnovna pravila jer je bebina koža izuzetno osetljiva.

U prvih 14 dana po rođenju, preporučuje se kupanje 2-3 puta nedeljno, u trajanju od 5 minuta. Za to vreme vam nije potrebna nikakava kupka niti sapun, već bebu kupajte isključivo čistom toplom vodom. Kada je u pitanje sušenje kože posle kupanja, nikako nemojte bebu da trljate peškirom i grubim brisanjem, samo je tapkajte.

Kako se kupanje kod odojčadi i beba do godinu dana starosti preporučuje 2-3 puta nedeljno, svako veče pred spavanje vatom natopljenom toplom vodom prebrišite prevoje ispod brade, na vratu, iza ušiju, ispod pazuha, između nogica, na kraju se brišu genitalije i guza uvek od napred ka pozadi,u jednom potezu, ponavljati koliko treba dok se dobro ne očisti. Kada se koža dobro osuši nanese se tanak sloj neutralne kreme i dobro utrlja. Kupanje starije bebe može da traje desetak minuta, i da koristite malo kupke koja ne stvara veliku penu i idealno bi bilo da nema sapuna u sebi.

Kako da kupam bebu i šta treba da pripremim?

Prostoriju u kojoj će beba da se kupa obavezno zagrejte na 24-26 stepeni. Operite kadicu i ruke pre uzimanja bebe. Temperatura vode treba da bude od 35-37 stepeni, a toplomerom za vodu možete proveriti da li je dobra temperatura.

Pripremite i peškir sa kapuljačom, bokal za povijanje, garderobicu za oblačenje, hidratantnu rema za pelensku regiju, set za noktiće, četka i češalj, sterilne komprese, fiziološki rastvor, losion ili kremu za telo.Beba se može kupati na dva načina, preko ruke, obično dok pupak ne otpadne, što će vam pokazati patronažna sestra, ili tako što leži u kadici.

Kupanje, beba
Shutterstock Kupanje bebe

Natočite vodu u kadicu, dovoljno je da prekrije bebino telo. Beba leži na leđima sa glavicom podignutom i oslonjenom na majčinu podlakticu, visina glave treba da bude oko 5 cm iznad vode. Bebu prvo spuštate nogama u vodu, pa tek onda oslanjate na maminu ruku ili na "kupko".Nežnim pokretima perete, lice, glavu, ruke, pa se spuštate na dole, genitalije su zadnje. Nakon toga ide ispiranje vodom koju ste pripremili u bokalu i to radi drugi roditelj, polivanjem od glave, tela i na kraju noge.

Nakon kupanja, uvijte bebu u pamučni peškir sa kapuljačom i nežno je tapkajte kako biste joj posušili kožu. Kosu dobro protrljajte peškirom. Odmah posle toga nanesite hidratantnu kremu na njenu kožu jer tada može da upije najviše vlage. Ne treba mazati celu površinu bebine kože, sem ako nije suva. Na kraju kosu još jednom istrljati suvim frotirom i češljati četkom ili češljem koji je samo bebin.

Kupanje treba da se izvodi uvek u isto vreme, što je za bebu znak da posle toga dolazi vreme spavanja.

Beba, osmeh, kupanje
Shutterstock Nasmejana beba posle kupanja

Kako da očistim bebu kada joj menjam pelene?

Pri svakoj promeni pelene treba da sredite i bebin genitalni deo. Kada se samo upiški, dovoljno je da kožu prebrišete vatom natopljenom toplom vodom. Ali kada beba ima stolicu, odstranite sadržaj koji je ostao vatom natopljenom toplom vodom, a onda je isperite toplom vodom, posebno prevoje.

Nemojte da zaboravite i da se u naborima genitalne regije može zavući nečistoća i da to može da bude razlog kožnih i mokraćnih infekcija. Zbog toga tokom higijene kod devojčica raširite velike usne i operite vodom, a kod dečaka pomeriti kožicu glansa penisa do granice pokretljivosti i oprati). Kada beba ima stolicu, nije poželjno brisati stolicu toalet papirom ili suvom tetra pelenom, grubo brisanje može povrediti bebinu kožu.

(Yumama)