Stiglo je hladnije vreme, kreće sezona virusa. Iako sama pomisao na to vas frustrira, posebno kada pomislite na silne i lekove koje dete treba da uzima, a uporno ih odbija jer su užasnog ukusa.Jedan od najčešćih simptoma prehlada je bolno grlo i često se javlja kod dece.

Da ne biste odmah trčali kod lekara, probajte da napravite ovu sjajnu lizalicu sa medom koja ublažava bol. Nije za decu od godinu dan, baš zbog meda.

Potrebno je:

  • 1 kašika meda
  • 3 - 4 kapi eteričnog ulja limuna (100 odsto prirodnog)
  • 1 kašika limunovog soka
  • štapići za lizalice
  • kalupi (ili masni papir za pečenje)
lizalica-dete.jpg
Shutterstock Dete daje lizalicu medi

Priprema:

U posudu srednje veličine stavite med, ulje limuna i tremometar. Med treba da dostigne temperaturu od 150 stepeni.Tokom kuvanja smese, izvadite kašikom deo smese i stavite je u hladnu vodu.Od komadića smese u vodi će se formirati kristalizovani komadić. Kada se malo ohladi proverite ga prstima.

Kada je smesa sa medom dostigla pravu temperaturu, skinite posudu sa ringle i brzo stavljajte kašikom smesu u kalupe (ili samo na masni papir za pečenje, ukoliko nemate kalupe) i stavljajte štapiće za lizalice.Tek kada dobijete onaj koji je u potpunosti čvrst, odnosno kada se ne savija i kada ga ne možete spljoštiti prstima, već da samo puca pod pritiskom, imate gotovu smesu.

Ostavite da se u potpunosti ohlade i stvrdnu. Umotajte ih u kuhinjski masni papir i zavežite ukrasnim trakicama. Čuvajte ih na suvom i hladnom mestu.

(Yumama)