Kengur nosiljka za bebe ima brojne prednosti, od prirodnog položaja držanja bebe do smanjenog plača, jačanje veze između bebe i roditelja... Nošenje bebe u kenguru je dobitna opcija za bebu, emocionalno, kognitivno i fizički.

Predstavljamo vam osnovne stvari koje treba da znate o korišćenju kengur nosiljke, posebno ako to nikada do sada niste radili.

1. Možete početi da koristite kengur nosiljku od prvog dana

Mnogi roditelji su zbunjeni time kada smeju da stave bebu u kengur. Neki misle da treba da sačekaju da beba napuni 6 nedelje ili više, ali možete je poneti čak i sa sobom u bolnicu i koristiti je od prvog dana rođenja, sve dok je beba teška najmanje 3 kilograma.

Za bebe je važno da od početka grade blisku vezu sa mamom i tatom, a to možete postići korišćenjem nosiljke. Nije zgodno da bebu držite 4 i više sati dnevno, pa će vam kengur nosiljka olakšati sve. Pored toga, to je odličan način da iskoristite prednosti kontakta 'koža na kožu' od samog početka.

Uverite se da vaša beba ispunjava minimalnu težinu za vašu kengur nosiljku, a ukoliko nema određenu težinu možete da koristite umetak za bebu dok je ne dostigne.

2. Istražite različite nosiljke za bebe

U prodavnicama se dobro raspitajte koje kengur nosiljke su pogodne za vašu bebu, a možda je još bolja opcija da se posavetujete sa fizijatrom.

3. Naučite različite položaje za nošenje bebe

Glavni položaji za bebu su:

  • Prednja strana gde je beba okrenuta ka vama (ovako beba može da se nosi od rođenja)
  • Prednja strana gde je beba okrenuta napred (ovako beba može da se nosi od 4-6 meseci i više, ali bebin vrat treba da bude dovoljno jak da drži glavu)
  • Nošenje na kuku (ovako beba može da se nosi sa navršenih 6 meseci i više)
  • Nošenje pozadi, na leđima (ovako beba može da se nosi od šest meseci pa na više)
Kengur nosiljka, beba
Shutterstock Mama nosi bebu u kenguru

4. Naučite da praktikujete bezbedno nošenje bebe

Ništa vam nije važnije od toga da se pobrinete da vaša beba bude voljena i zaštićena. Želite da beba bude bezbedna u svojoj kengur nosiljci i da se oseća udobno? Evo o čemu treba da vodite računa kada je bezbednost u pitanju:

- Nosite bebu u ispravnom položaju

To znači da je držite uspravno sa potpuno oslonjenim vratom, otvorenim disajnim putevima, bradom na vašim grudima, kao i blizu vas i više na vašem telu. Trebalo bi da možeš da se sagneš i poljubiš njenu malu slatku glavu.

- Neka sedi u ergonomskom položaju

Vaša beba bi trebalo da sedi u prirodnom položaju, širokih nogu, raširenih kukova i sa kolenima višim od guze. Zamislite oblik M ili žablje noge. To je ergometrijski položaj koji podržava kičmu, kukove i noge vaše bebe kako bi sprečilo displaziju kuka.

- Osigurajte sve delove kengur nosiljke

Uverite se da su sve kopče i kaiševi bezbedno pričvršćeni ili zaključani kako bi beba bila bezbedna u nosiljci.

- Proverite da li je tkanina istrošena

Pucanje tkanine nosiljke i rupe mogu učiniti da ne bude bezbedno za upotrebu.

- Budite veoma oprezni

Pošto se vaš centar gravitacije menja kada nosite bebu, vaše sanse da padnete se povećavaju. Budite svesniji svog okruženja i pažljiviji kada ste u blizini stepenica, klizavih površina, ivičnjaka i drugih opasnosti od spoticanja.

- Vodite računa o izboru odeće

Pošto je beba tako blizu vas, budite svesni da može lako da se pregreje. Vodite računa o godišnjem dobu, spoljašnjoj i unutrašnjoj temperaturi, šta ste obukli vi i šta ćete raditi kako biste mogli prikladno i bebu da obučete.

- Nemojte ležati sa kengur nosiljkom na vašem telu

Bebe moraju da ostanu u ravnom položaju dok su u kengur nosiljci, pa ako treba da legnete, obavezno prvo izvadite bebu iz nje.

- Ne savijaj se u struku

Ako treba da se sagnete dok nosite bebu u kenguru, savijte kolena tako da beba ostane u uspravnom položaju.

- Ne koristite kengur nosiljku dok vozite bicikl, trčite, skijate...

Laka fizička aktivnost poput hodanja, planinarenja pa čak i joge za nošenje beba je u redu, ali intenzivniju fizičku aktivnost treba da izbegavate dok koristite kengur jer nije bezbedno za vašu bebu, ali ni za vas.

- Nemojte piti vruće napitke niti jesti vruću hranu dok nosite bebu

Padanje mrvica od kolača na bebinu glavu nije opasno, ali nikako ne biste želeli da slučajno prospete toplu kafu ili supu po osetljivoj bebinoj glavi. Vodite računa o tome šta pijete i jedete dok nosite bebu.

Kengur nosiljka, beba
Shutterstock Tata nosi bebu u kenguru

5. Vežbajte korišćenje nosiljke pre nego što stavite bebu u nju

Kada dobijete svoju nosiljku, nemojte odmah novorođenče da stavljate u nju. Prvo se morate navići na svog pomoćnika. Vežbajte da ga stavite i skinete, prilagodite ga i testirajte različite položaje. Koristite lutku ili plišanog medu kao improvizaciju. Čak iako se osećate sigurno, neka vam neko bude u blizini kada prvi put stavljate bebu u nosiljku.

Jedna doktorka je na TikToku objasnila kako se koristi kengur, pogledajte jer može da vam razjasni još neke dileme:

Doktorka o kengur nosiljci za bebe TikTok/thebabypt

(Yumama)