Štucanje kod bebe je potpuno normalna pojava, iako se roditelji često zabrinu jer im deluje da predugo traje. Jedino kada treba da se zapitamo jeste da ukoliko je štucanje bebe propraćeno povraćanjem ili slabijim napredovanjem u težini.

Štucanje novorođenčeta je vrlo česta pojava. Javlja se kao kontrakcija dijafragme, pa ne čudi što je najčešće štucanje bebe posle obroka. Između bebinog jednjaka i želuca nalazi se takozvani ventil koji se otvara i zatvara kako bi hrana stigla do želuca, a kod njih je taj ventil nedovoljno razvijen pa lako može doći do bljuckanja. A lada se mleko vraća iz želuca prema jednjaku (bljuckanje), jednjak se nadraži i podstiče dijafragmu na kontrakcije što za posledicu ima štucanje.

Kako beba raste i sazreva, štucanje se smanjuje. Ukoliko beba napreduje normalno, raspoložena je i ima apetit, nema potrebe da brinete jer je u pitanju fiziološka pojava.

Beba, plač, mama
Shutterstock Mama smiruje uplakanu bebu

Kako pomoći bebi koja štuca?

Prvo što treba da znate jeste da bebu koja štuca ništa ne boli, nema nikakav problem i ne predstavlja joj neprijatnost, kao što je slučaj sa odraslima.

Postoji nekoliko načina koji vam mogu pomoći da bebi smanjite štucanje:

  • Kašičica mlake vode može vrlo brzo da smanji štucanje kod bebe. Vodom se vrši rastezanje dijafragme i tako se smiruje štucanje kod bebe.
  • Ako se štucanje javi usred dojenja, prekinite hranjenje, naslonite bebu uz sebe u uspravnom položaju tako da se njena glava nalazi na vašem ramenu. Veoma laganim lupkanjem po leđima podstaćićete je da izbaci progutani vazduh.
  • Ako novorođenče štuca, ponudite mu da sisa. Često dojenje može i da smanji štucanje, jer se dojenjem uspostavlja normalan ritam disanja i gutanja.
  • Kao i kod odraslih, treba zaustaviti dah nakratko kako bi se zaustavilo štucanje. Blago pritisnite bebin nosić prstima i ona će refleksno zaustaviti dah. Obratite pažnju da to bude na sekund-dve, i ne duže.

Šta nikako ne treba raditi kada beba štuca?

  • Davanje limunovog soka
  • Davanje gazirane vode
  • Energično ljuljanje
  • Masaža po leđima

(Yumama)