Uobičajeno je da novorođenče ima bar jednu stolicu tokom 24 sata, ali nije retko ni da se roditelji žale na zatvor kod svojih beba. Sve je to posledica trenutnog razvoja creva, jedino u slučaju da beba ne dobija dovoljno na težini, treba se zapitati da li beba ima dovoljno mleka, tačnije da li ima šta izbaciti stolicom.

Zatvor je češći kod beba koje se hrane adaptiranim mlekom, ali i ako vaša beba samo teže izbacuje stolicu, treba joj pomoći.

Prvo što možete da uradite jeste da uspravite bebu kada vidite da se stiska kako bi kakila, jer je moguće da će sila zemljine teže da joj pomogne.

Kako prepoznati zatvor kod beba?

Stolica je jako tvrda, neretko i u obliku manjih kuglica, a pražnjenje creva je otežano ili bolno. Tom prilikom se može povrediti i sluznica anusa, pa roditelji često mogu primetiti i tragove krvi u stolici novorođenčeta.

Beba ima bolove zbog zatvora
Shutterstock Beba ima bolove zbog zatvora

Kako pomoći bebi?

Babica koja iza sebe ima 25 godina iskustva je na svom TikTok nalogu je objasnila da bebe koje još ne puze i ne hodaju mogu raditi čučnjeve, što će im pomoći da se oslobode nagomilane stolice u stomaku.

Mišićno naprezanje kod čučnjeva poboljšava protok tečnosti u telu, pomaže u izbacivanju otpadnih stvari i pomaže u regulaciji stolice.

Evo kako vašem novorođenčetu čučnjevi mogu pomoći:

Vežbe za bebu koja pati od zatvora TikTok/pregnancytipsnow

(Yumama)