Biranje imena za bebu predstavlja vrlo važnu ulogu svakog roditelja, jer je to nešto što će njegovo dete obeležiti za ceo život. Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, sa svim relevantim podacima o stanovništvu u 2021. godini, jasno se vidi i koja imena su najčešća u Srbiji.

Predstavljamo vam spisak od 10 imena za devojčice koja su najpopularnija u 2022. godini.

Ove godine najpopularnije ime u Srbiji je ujedno i najpopularnije ime na planeti, a to je Sofija!

1. Sofija

Ime Sofija (gr. Σοφία) dolazi iz grčke reči "sophos" što znači "mudrost", pa bi značenje imena bilo "ona koja je mudra", "osoba koja je pronicljiva", "mudrica".

2. Dunja

Po nekim drugim etimološkim hipotezama, vlastito ime Dunja ima grčko poreklo, i smatra se pak "izvedenicom" od imena Eudokia ili od reči "eudoxia", a što ima značenje – dobar glas ili dobra vest; radost; sreća; veselje.

3. Mila

Ime Mila je nastalo od reči istoimene reči "mila", i nekada davno je izražavalo želju roditelja da im kćerka bude umiljata, mila, srcu draga. Mnoga slavenska imena sadrže element "mil", što znači "milostiva, draga".

4. Teodora

Teodora (grčki Θεοδώρα) dolazi od grčkog muškog imena Theodoros, koji potiče od elemenata "theos" (θεός) što znači "Bog" i "doron" (δῶρον) što znači "poklon"; stoga znači "Božji dar".

Beba i mama
Shutterstock Beba i mama

5. Sara

Značenje vlastitog imena Sara (originalno Saraj ili Sarah), koje je prevedeno sa hebrejskog jezika je – ona koja dominira; ona koja je važna; žena koja vlada i upravlja; "sveta" majka; neka ženska osoba visokog društvenog položaja ili ranga; knjeginja; vladarka; biblijska ličnost; "izaslanica od Boga"; princeza; boginja; "svetost".

6. Milica

Ime Milica je naše domaće, staro slavensko ime, i kao što i samo ime govori, značenje je – mila i draga. Reč "mila" u ženskim imenima, ili "mio" u muškim, je često osnova starih srpskih i slavenskih imena.

7. Tara

Poreklo imena Tara se najčešće povezuje sa imenom planine Tare u Srbiji, odnosno imenom reke Tare u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, pa se može prevesti kao – osoba koja je stamena ili pak koja je lepa kao pomenuta reka ili planina.

Sa druge strane, postoje i neke hipoteze da ime tara ima poreklo iz takozvanog kurdskog jezika, a sa značenjem – veo; mrena; prozračnost; lakoća.

Srećna devojčica
Foto: Shutterstock 435608539 Srećna devojčica

8. Una

Ime Una je latinskog porekla i ima značenje "jedna, jedinstvena". Latinska reč "una" je logično koren mnogih reči, kao što je naprimer i "univerzum", "unity" (jedinsvo), "unique"(jedinstvena), "united" (ujedinjeno) itd. U svakom slučaju ime simbolizira jedinstvenost i posebnost.

9. Nađa

Potencijalna prenesena znečenja imena Nađa jesu dosta nejasna i teška za objašnjenje, te neke moguće forme i značenje imena jesu – "ona koja se nada"; "ona koja nikada ne gubi nadu"; "ona koja je puna vere i nadanja"; "ona koja u nekoga ili nešto srčano i iskreno veruje"; "ona koja se uvek nada najboljem"; "ona koja je plemenita i dobra"; "ona koja je velikodušna i koja saoseća sa drugima"; "ona koja je dobra osoba i ima veliko srce".

10. Nikolina

Smatra se da je žensko ime Nikolina poreklom iz staro-grčkog jezika, te da je varijanta muškog imena Nikola, a koje je takođe poteklo iz Grčke, od reči "Nikolaos" (ili što je malo preciznije ili dosta tačnije, iz latinskog jezika, tj od muške i lične imenice "Nicolaus").

I ovo žensko ime, kao i uostalom njegov "muški parnjak", izvedeno je od dve reči – "nike" sa značenjem pobeda; uspeh; osvajanje, i reči "laos", a što kako je već i dobro poznato znači narod; svet; ljudi; čovek.

(Yumama)