Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razvoj bebe u prvom mesecu: osnovni saveti za roditelje novorođenčeta

Šta sve možete da očekujete od novorođenčeta? Saznajte koliko je jednomesečnoj bebi potrebno sna, a koliko obroka...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Mala sam, ali nisam bespomoćna!

Bebin razvoj

● Iako deluje bespomoćno, novorođenče ima oko 70instinktivnih refleksa, koji mu pomažu da se snađe u spoljašnjem svetu. Mnogi se gube odmah po rođenju, dok određeni refleksi ostaju i do druge godine.

● Beba u prvom mesecu može da zadrži nepokretan predmet u vidnom polju i da usredsredi pogled na njega.

Refleksi Neki osnovni refleksi, koje možete i sami da prepoznate, jesu:- Sisanje: pređite prstom po bebinim usnama - ona će odmah da ih napući i instinktivno će početi da pravi pokrete kao da sisa. - Hvatanje: stavite prst u bebinu ručicu - ona će da ga čvrsto uhvati.- Automatski hod: ako pridržavate bebu uspravno i dopustite joj da nožicama malo dotakne podlogu, ona će početi da stavlja nogu ispred noge - kao da hoda.

Ako joj ispred očiju polako pomerate zvečku živih boja, ona će početi da je sledi pogledom. Beba najbolje fiksira pogled na razdaljini od 25-30 centimetara, što je upravo udaljenost na kojoj vidi lice svoje mame dok sisa.

● U ovom uzrastu, beba na glasan zvuk reaguje trzanjem tela i širenjem prstića. Potrebno je vreme da se navikne na glasove roditelja, kao i na ostale zvuke u okruženju.

● Ako je na kratko postavite na stomak, beba će pokušati da podigne glavu, što je dobra vežba za vratne mišiće.

● S vremena na vreme, obratite pažnju na sadržaj pelene. U prvoj nedelji života, beba mokri do deset puta dnevno, a zatim tri puta po svakom podoju.

Dnevni raspored

U prvom mesecu, beba u proseku treba da ima šest podoja dnevno (ako zahteva više, podoji mogu da budu i češći). Nakon podoja, beba u prvoj nedelji može da ostane budna oko 15 minuta, a na kraju prvog meseca oko sat vremena.

Ukoliko je napolju toplo, izvedite bebu u šetnju već nedelju dana po izlasku iz porodilišta, aako je hladno - sačekajte bar dve nedelje. Prva šetnja ne bi trebalo da traje duže od deset minuta – leti, i svega tri do pet minuta - zimi, i to samo ako je temperatura oko nule, nikako niža. Izlazak napolje odložite ako duva jak vetar, ako je velika vlaga u vazduhu, ili, pak, ako pada kiša.

Nega bebe

Temperatura sobe u kojoj boravi tek rođena beba treba da bude od 20 do 22 stepena, a za vreme kupanja 26 do 28 stepeni. Da bi vam bilo lakše da proverite temperaturu, okačite termometar iznad bebinog kreveca.

Po novim preporukama koje su objavljene u Vodiču za osnovno i specijalizovano zbrinjavanje novorođenčeta, beba se, u prvih 14 dana po rođenju kupa na svaka četiri dana, isključivo čistom toplom vodom, a koža se suši tapkanjem mekanom pamučnom tkaninom. 

Saveti za roditelje

Bez obzira što beba veći deo dana prespava, kratka razdoblja u kojima je budna možete da iskoristite za stvaranje čvrste emotivne veze, kao i za razne igre kojima ćete podsticati njen razvoj.

Uskoro će beba početi da prepoznaje i vaš lik, zato se potrudite da uvek budete u blizini. Ukoliko morate nešto da završite u drugoj prostoriji, tepajte bebi i pričajte joj. Ako počne da plače, uzmite je nežno i utešite, jer su odavno napuštena shvatanja da ćete na taj način da je razmazite.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica