Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto novorođene bebe gube telesnu težinu

Od čega zavisi bebina težina objasnila nam je prim. dr Olga Antonović, pedijatar.

 Izvor: Foto: Profimedia

"Težina novorođenčeta zavisi od genetskog faktora, podneblja na kojem živi, od nege i ishrane trudnice, kao i stepena perinatalne zaštite. Sve su to faktori koji utiču na razvoj bebe pre rođenja.

Na primer, bebice u Banatu su deblje, jer je ishrana u toj oblasti drugačija. Ima i podneblja u kojima su bebice duže nego naše. Interval normalnih vrednosti je takav da je sasvim u redu da telesna težina bebe rođene u terminu iznosi 2.900 grama, kao što je normalno da se dete rodi sa 4.100 ili 4.200 grama."

Povezane vesti

Zaštita u stomaku

Bez obzira koliko je novorođenče teško, ono prvih dana po rođenju gubi deo svoje telesne težine. To je, prema proceni  stručnjaka, normalan fiziološki pad telesne težine u periodu adaptacije na ekstrauterine uslove života.

"Dok je bebica u maminom stomaku, dok joj je mama 'inkubator', njen život se odvija preko placente. Placenta je dar božji, ili dar prirode, jer se preko nje i pupčanika obavljaju sve funkcije, a kompletna razmena gasova se odvija putem krvi. Inače, sve promene koje se vezuju za bolesti majke, odražavaju se na tu fetoplacentualnu jedinicu, na tu vezu između mame i deteta. Sve što se dešava mami, prenosi se na dete, što je fenomen prirode.

Bebica u uterusu (materici) živi sa 'manjkom' kiseonika, koji tamo iznosi 70 odsto. U trenutku kada se rodi, i kada se preseče pupčanik, suočava se sa najvećim zahtevom - i za kardiovaskularni i za centralni nervni sistem.

Surova adaptacija

Adaptacija na spoljašnje, često 'surove' uslove života, u svakom slučaju drugačije - počinje prvim udahom. Sam proces ne traje dugo, ali zahteva opreznost kompletnog stručnog tima.

"U 95 odsto slučajeva, priroda je regulisala period adaptacije, koji se završava u prvih šest sati po rođenju. Ti sati su i najteži.  Iako priroda sve lepo reguliše - mi, lekari, moramo da budemo prisutni, posebno ako primetimo da nešto ne ide kako treba.

Normalan gubitak telesne težine u prva tri, četiri dana je pet odsto od težine na rođenju. Na Institutu je praksa da se bebice  što pre daju majkama na podoj. Njihove kalorijske potrebe u prvim danima su toliko male - 40 do 60 kalorija, da im je dovoljna sasvim mala količina prvog maminog mleka (beba kasnije ima potrebu za 100 do 150, pa i 200 kalorija dnevno)." 

Povezane vesti

Tri problematična dana

Bebice gube telesnu težinu prva tri dana, dok sa sedam dana, u toku ranog neonatalnog perioda, njihova telesna težina počinje da raste. To je već period kada mame i novorođenčad nisu više u porodilištima, niti pod budnim okom pedijatra. Zato je potrebno da mama kontroliše bebinu težinu.

"Ukoliko posle sedam dana beba gubi telesnu težinu, neophodno je da se roditelji obrate doktoru - da ustanovi zbog čega se to događa. Razlog je uglavnom taj što se mama i beba nisu dovoljno 'upoznale', ili što tehnika dojenja još nije savladana ili, eventualno, bebi je potrebna i neka dohrana. Najčešće su u pitanju banalni razlozi, ali njih može da potvrdi samo lekar."

Uz kolostrum manji pad težine

Prvo mamino mleko, kolostrum, dovoljno je da nahrani bebicu, da joj obezbedi dobar rast i razvoj, a uz takvu ishranu je manji gubitak telesne težine.

"Ako je taj gubitak veći, a događa se - pre svega zbog eliminacije mekonijuma (prve bebine stolice), zatim zbog rashlađivanja ili gubitka tečnosti, neophodna je dohrana ili, čak, infuzija."

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica