Koliko mleka je bebi dovoljno? Dragoceni saveti uz koje ćete biti sigurni da je dete sito

Pročitajte koliko mleka treba da unosi beba u kom uzrastu, ali i koji znaci pokazuju da je sita i da dobro napreduje.

Shutterstock

Svaka beba je drugačija i uvek je najbolje da roditelji prate potrebe svog deteta, ali posebno na početku, dok se malo ne uhodate i ne upoznate svoju bebu, to može da bude prilično teško. Mnoge mame u prvim danima, pa i mesecima, brinu da li je dete dovoljno jelo, te im je zbog toga potrebno da imaju neke okvirne parametre ili signale koji će im pomoći da znaju da je beba sita.

Pročitajte nekoliko korisnih saveta kako biste bili sigurni da je beba dovoljno jela, bilo da se hrani majčinim mlekom ili mlečnom formulom.

Koliko puta dnevno treba da jede novorođenče

Stručnjaci uglavnom preporučuju dojenje na zahtev, na šta podsećaju i pedijatri Alesandro Volta i Ćiro Kapuano u svojoj knjizi Breastfeeding explained to dads: "Dobro jei zdravo da beba može da sisa kada želi i ima potrebu za tim. Nema potrebe da pratite koliko minimalno treba da prođe vremena između dva hranjenja".

Dojenje na zahtev će pomoći i u stvaranju količine mleka koja je potrebna bebi jer sisanje podstiče stvaranje novog mleka. Zato je, naročito u prvim nedeljama, važno da između hranjenja ne prođe mnogo vremena, kako bi se uspostavila optimalna proizvodnja majčinog mleka.

Gledajući neki prosek, obično bebe jedu između osam i 12 puta dnevno, a neke čak i 15 puta u tok dana (otprilike na svakih sat i po). Pedijatri Volta i Kapuano ističu da neke bebe vole da jedu češće po manje, dok drugima više odgovara da prođe malo više vremena između hranjenja.

Treba li da budite bebu da jede

Savetnica za dojenje Kjara Losa kaže da čak ni kada je reč o tome da li treba da budite bebu da jede ne postoji jedan univerzalan odgovor.

"Generalno, može se reći da ako tokom dana beba može da pokaže jasne znake gladi i da mama može da zadovolji ove bebine potrebe, u redu je da prođe i četiri do pet sati između hranjenja. Međutim, ako beba baš i ne pokazuje znake gladi ili je dosta pospana, dobro bi bilo da je budite na svaka dva do tri sata", kaže savetnica za nostrofiglio.it.

Koliko dugo treba da doji beba na jednoj dojci

Još jedno od pitanja koje mame često muči je koliko dugo beba treba da sisa na jednoj dojci i da li je neophodno da tokom svakog podoja sisa na obe dojke. Pedijatri Volta i Kapuano kažu da nema pravila.

"Neke bebe vole da jedu samo sa jedne dojke (u tom slučaju majka u sledećem podoju dete stavlja na drugu dojku), drge vole da se tokom podoja nahrane i obe dojke, možda nakon kratke pauze", pišu doktori.

Koliko beba treba da pojede za jedan obrok

Veoma je teško utvrditi koliko tačno mleka unese dojena beba tokom dana. Kako prenosi webmd.com, količina mleka koja je bebi potrebna se stalno menja, pa tako recimo dete jede više kada ima skok u razvoju.

Takođe, nije neuobičajeno da bebe, kadaje napolju vruće, češće traje da sisaju, te je zato važno da mame imaju poverenja u to da deca unose mleka koliko im je potrebno.

Koliko mlečne formule unosi beba

Na pakovanjima mlečnih formula za bebe nalaze se preporučene količine prema uzrastu ili kilaži deteta, ali imajte na umu da u to prosečne doze, te da će to nekoj bebi biti malo, a nekoj mnogo.

Kako onda da izračunate koliko mleka je bebi potrebno? Pomoći će vam sledeća šema, najpre obratite pažnju na broj obroka dnevno:

  • Beba do tri meseca starosti: šest obroka dnevno, na svakih tri i po sata
  • Beba od četiri meseca: pet hranjenja dnevno, na svaka četiri sata
  • Beba stara šest-sedam meseci: četiri obroka dnevno, na svakih šest sati

Kada je reč o količini mleka, evo okvirnih mera:

  • U prvoj nedelji bebinog života počnite sa oko 10 mililitara po obroku, pa tu dozu povećavajte po 10 mililitara dnevno, dok ne dođete do obroka od 70-80 mililitara
  • U prvom mesecu života, odnosno posle prve nedelje, bebe prosečno unose oko 100 mililitara po obroku
  • U drugom mesecu života je prosek oko 110-120 mililitara po obroku
  • U trećem i četvrtom mesecu bebe unose oko 140-150 mililitara po obroku
  • U petom i šestom mesecu je mališanima okvirno potrebno oko 200-250 mililitara po obroku

Možete li da dajete bebi formulu na zahtev

Poslednjih godina sve je više zastupljena ideja da i mlečnu formulu treba davati bebi na zahtev, baš kao i kada je u pitanju dojenje. Ovu teoriju brane stavom da će većina dece prestati da jede kada su sita, a sličnog mišljenja su i pedijatri Volta i Kapuano: "Hranite bebu na zahtev, nemojte da se vodite satom i čekate da prođe četiri sata između hranjenja – možete eventualno da čekate da prođe minimalno dva sata između hranjenja, kako bi beba mogla da svari mlečnu formulu, čije varenje traje duže nego kada je reč o majčinom mleku".

Oni savetuju i da ne brinete previše o mililitrima koje beba unese, već da pratite da li dete dobro napreduje, da li je lepo raspoloženo...

Kako da znate da li beba jede dovoljno

Da biste bili sigurni da beba jede dovoljno, najvažnije je da pratite njeno raspoloženje i napredak, a mogu pomoći i sledeći znaci:

  • Broj mokrih pelena bi trebalo da bude barem pet ili šest u toku dana, i par ukakanih pelena – ali, imajte na umu da neke bebe kake češće, druge ređe
  • Beba lepo napreduje – opšta preporuka je da bi novorođenče trebalo da dobija 150-200 grama u težini nedeljno u prva tri meseca, a 100-150 grama nedeljno između trećeg i šestog meseca
  • Beba je aktivna – radoznala je, srećna, lepo raspoložena

Znaci koji pokazuju da je beba sita

Kada je u pitanju sam čin hranjenja, pomoći će da umete da prepoznate signale kojima vam beba poručuje da je u tom trenutku sita:

  • Odbija flašicu ili dojku
  • Zaspi tokom hranjenja
  • Mrda glavicom levo-desno kako bi odbila flašicu ili dojku ili drži usta zatvorena

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Koliko napreduje dojena beba za 15 nedelja  TikTok/clairesamay