Kada beba plače, mame najpre proveravaju da li treba da se presvuče ili nahrani. Ponekad razlog za plačljivost i uznemirenost kod bebe može da bude i bol u stomaku, a evo šta sve može da bude uzrok toga.

1. Grčevi u stomaku

Kolike odnosno grčevi kod beba se prepoznaju po nekontrolisanom i dugom plaču – plač traje i po tri sata dnevno, i to se ponavlja nekoliko dana u periodu od tri nedelje, a ne postoji nikakvo medicinsko objašnjenje za to.

Lek za grčeve ne postoji, ali je dobra vest da se grčevi postepeno smanjuju, najčešće oko trećeg, četvrtog meseca, a u večini slučajeva oko petog meseca potpuno prestaju.

2. Bolni gasovi

Bolni gasovi se relativno često javljaju kod beba u prva tri meseca jer im unutrašnji organi nisu sasvim razvijeni. Takođe, bolni gasovi se često javljaju i u periodu od šestog do 12. meseca, kada beba isprobava različite vrste hrane, pa je potrebno da se creva malo naviknu na to.

3. Refluks

Mnoge bebe bljuckaju nakon jela, a ako se to dešava baš često, moguće je da je u pitanju gastroezofagealni refluks. Do refluksa dolazi kada veza između ezofagusa i stomaka ne funkcioniše kako treba, ali dobra vest je da većina beba preraste refluks u prvoj godini života.

Svakako, ukoliko beba često bljucka i sumnjate da je muči gastroezofagealni refluks, dobro je da se konsultujete sa lekarom, kako biste uz adekvatne savete ublažili simptome.

4. Zatvor

Zatvor se često javlja kod beba kada počnu da jedu čvrstu hranu, pa se creva navikavaju na ove namirnice. Neredovna stolica, ali i bolne grimase bebe dok kaki, znak su da je verovatno u pitanju zatvor.

Ako ste joj već uveli čvrste namirnice, može pomoći da joj dajete i hranu koja omekšava sotlicu, poput ovsenih žitarica, kajsija, kruške, šljive. Takođe, pomoći će i dovoljan unos tečnosti, ali i vežbice koje će pokrenuti creva. Dovoljno je da bebu stavite u ležeći položaj, na leđa, a zatim njene nogice pokrećite kao da vozi bicikl.

5. Alergija na hranu

Alergija na hranu može da se ispolji na različite načine, između ostalog i da izazove povraćanje, dijareju, bolove u stomaku. Ako primetite krv u bebinoj stolici ili osip koji izaziva svrab, konsultujte se sa lekarom jer mogu da ukazuju na alergiju na neku hranu.

6. Intestinalna blokada

Jaki bolovi, grčevi koji popuštaju samo na kratko, pa se iznova javljaju, povraćanje i plač, mogu da ukažu na probleme sa želucem (piloričnu stenozu), zbog čega je jako važno da odmah odvedete dete kod lekara.

7. Stomačni grip

Povraćanje i proliv mogu da budu simptomi gastroenteritisa, koji se još naziva i stomačni grip. Ako se uz ove simptome jave i smanjeni apetit ili povišena telesna temperatura, može da dođe do dehidracije. Zato je jako važno da vodite računa da beba unosi dovoljno tečnosti.

8. Ostale infekcije

Grip ili prehlada takođe mogu da izazovu stomačne probleme kod beba. Do ovih problema dolazi kada se sluz iz grla spusti do stomaka i iziritira ga. Može da dođe i do povraćanja, kako bi se sekret izbacio.

Infekcije urinarnog trakta, a ponekad čak i infekcije uva mogu da izazovu stomačne probleme, kao i povraćanje i vrtoglavicu.

9. Trovanje

Ako je vaša beba pojela ili progutala nešto otrovno, to može da izazove povraćanje i dijareju. U tom slučaju se odmah konsultujte sa lekarom.

10. Mučnina tokom vožnje

Mučnina se u vožnji javlja zbog toga što se, usled kretanja automobila, ne poklapa ono što beba vidi i oseća. Česte pauze mogu da pomognu bebi, ali je dobro i da joj date nešto da pojede, kako se ne bi vozila praznog stomaka. Ono što nikako ne treba da radite je da bebi dajete lekove protiv mučnine na svoju ruku, tj. bez konsultacija sa lekarom.

BONUS VIDEO:

Kako umiriti bebu TikTok/kydkyronashville

(Yumama/N. Z.)