Roditelji najčešće jedva čekaju da beba može sama da drži flašicu, ne zato što im je to teško, već to vide kao još jedan korak ka bebinoj samostalnosti. Da bi dete moglo samo da drži flašicu, pre toga mora da razvija motoričke veštine, koordinaciju i da jača telo, posebno gornji deo.

Kada beba može sama da drži flašicu

Svaka beba se razvija svojim tempom, zato je nemoguće reći tačno kada, u kom uzrastu će ona moći sama da drži flašicu. Na primer, neka deca to uspeju u šestom mesecu, druga tek oko desetog ili čak kasnije.

Dakle, nemojte da se fokusirate samo na uzrast bebe, već obratite pažnju na znake koji pokazuju da je ona spremna da sam drži flašicu:

  • sama sedi (što se obično dešava između četvrtog i sedmog meseca )
  • sama dohvata predmete
  • počinje sama da hvata bočicu tokom hranjenja

Ono što treba da imate na umu je da nikada ne treba da ostavljate flašicu u bebinim ustima dok ona leži. Može da se prejede, ili da se uguši od previše tečnosti, a još jedna od mogućih posledica je i infekcija uha.

Kako da pomognete bebi da sama drži flašicu

Dok hranite bebu, stavite njene ručice na flašicu kao da je pridržava. Naravno, pustite je da skloni ruke ukoliko to želi, ali pokušajte ponovo posle nekog vremena.

Vežbajte držanje flašice kada nije potpuno puna jer će bebi tako biti teška za držanje.

Dajte mališanu da se igra igračkama dok sedi. Verovatno će ih približavati ustima, što je dobro za razvoj koordinacije i snage koji su mu potrebni za samostalno držanje flašice.

Neka beba redovno ima periode ležanja na stomaku, kako bi ojačala gornji deo tela.

Kada beba počne sama da drži flašicu, nemojte je ostavljati da jede bez nadzora, a naročito u krevetu. Ne samo što postoji šansa da beba prospe hranu po krevetu, već je tako i veći rizik od gušenja. Uvek nadzirite dete dok jede i obratite pažnju na zvuke koji bi mogli biti signal da nešto nije u redu.

BONUS VIDEO:

Koliko napreduje dojena beba za 15 nedelja TikTok/clairesamay

(Yumama/N. Z.)