Sigurno jedan od najbizarnijih izuma za decu u prošlosti je takozvani- krevetac za prozore, kako saznajemo iz Smithsonian magazina.

Prvi, ali svakako ne jedini, patent za takav krevetić pojavio se 1919. godine, nedugo nakon što je američki pedijatar Luter Emet Holt u svojoj knjizi “Briga i hranjenje dece” insistirao da je „svež vazduh neophodan za obnavljanje i prečišćavanje krvi“ i da su „jača deca ona koja spavaju napolju“. Roditelji tog doba koji su živeli u gradskim sredinama, nekako su došli na vrlo čudnu ideju- da stave bebu u kavez okačen kroz prozor, slično kao klima uređaj danas.

Elenor Ruzvelt je koristila jedan ovakav kavez u prozoru njihove gradske kuće za njihovu ćerku Anu, sve dok komšija nije zapretio da će je prijaviti zbog okrutnosti prema deci.

„Ovo je bio šok za mene“, napisala je Ruzveltova u svojoj autobiografiji, „jer sam mislila da sam najmodernija majka“. Iako možda nisu bili uobičajeni ovi kavezi su u Njujorku su bili prilično popularni, kao i u Londonu.

Više o tome, kako deca spavaju u kolicima napolju, čak i lošem vremenu, čitajte u tekstu: DECA SPAVAJU NAPOLJU, DOK SU RODITELJI U KAFIĆU

(Yumama)

BONUS VIDEO

Kako spustiti bebu u krevetac da se ne probudi TikTok/sleepbyrachelle