Većinom mislimo da su borovnice, kupine, maline, jagode i ribizle ukusne i uglavnom zdrave. Ali ako bismo hteli bebi da ih damo, trebalo bi svaku vrstu pojedinačno da proučimo - ne daju se sve u isto vreme i na isti način.

Trebalo bi da budete posebno pažljivi sa uzgajanim borovnicama ako beba još uvek nije prešla na čvrstu hranu. Zato što su okrugle i glatke i stoga se lako mogu progutati odnosno skliznuti u dušnik, tako da je bolje izgnječiti ih. One deluju na zgušnjavanje stolice, pa nisu za bebe sklone zatvoru.

Jagode se preporučuju za ishranu beba od devetog ili desetog meseca. Međutim, ovo su samo preporuke, a ne smernice koje su individualno prilagođene detetu. Ako je beba već probala jagode i dobro ih podnela, može i da nastavi. Dugo se govorilo da bebe i mala deca treba da izbegavaju jagode da bi sprečili alergije. Danas to više nije stav, ali svakako budite orpezni i tražie organske jagode koje nisu tretirane pesticidima. One sadrže vitamin C, folnu kiselinu i gvožđe.

Maline se preporučujuju od devetog ili desetog meseca. Sadrže dosta voćne kiseline (limunske kiseline) i stoga često imaju malo kiselkast ukus. Prvih nekoliko puta kada beba jede maline, trebalo bi da joj date samo male količine i budite oprezni jer je i malina alergen.

Kao i malina, kupina se može se istovremeno integrisati u komplementarnu hranu od desetog meseca bebe. Ove dve voćke su veoma slične. Kupine treba dobro izgnječiti jer su nešto tvrđe od malina.

Ribizle bilo koje vrste pripadaju porodici ogrozda i bebe smeju da ih jedu od desetog meseca. Kao i sve bobičasto voće, i ribizla ima dosta vitamina C. Vitamin C jača imuni sistem i deluje kao antioksidans, štiteći ćelije od slobodnih radikala. Naročito je crna ribizla puna drugih zdravih sastojaka, kao što je pektin iz dijetalnih vlakana, koji reguliše varenje.

BONUS VIDEO

Čizkejk u čaši Instagram/nutrition_home


Izvor: Yumama