Ovo je Svetska nedelja dojenja koja se svake godine obeležava u više od 170 zemalja sveta kako bi se povećalo znanje i svest o značaju i prednostima dojenja. Od 1. do 7. avgusta proćitaćete brojne članke o tome šta prporučuje SZO i druge zvanične i eminentne medicinske institucije, a da li se sećamo šta su radile naše bake? Mnogo je savremenih saveta, a ako se prisetimo kako je nekada bilo, videćemo da je istina negde na sredini.  

Danas se ređe majkama daju striktni saveti šta ne treba da jedu, odnosno spiskovi namirnica koje treba da izbegavaju, navodi portal za roditeljstvo wireltern.de. Sve češće se može čuti: „Jedite ono što i sami možete da tolerišete. Ako beba reaguje na neku hranu nekoliko puta, onda to smanjite ili izbacite. Kroz neki period pokušajte opet sa tom namirnicom, kako digestivni sistem sazreva, beba možda sada posnosi hranu koju prethodno nije".

Uprkos ovim savremenim trendovima, neke istine u vezi sa ishranom dojilje  i danas važe:

Kupusnjače i mahunarke izazivaju nadimanje. Netačno: suprotno njihovoj reputaciji, kupus, beli luk, praziluk, luk i mahunarke retko izazivaju gasove i grčeve. U većini slučajeva, simptomi nisu povezani sa drugim namirnicama koje majka uzima.

Određene biljke inhibiraju proizvodnju mleka.Tačno: bilje kao što su peršun, žalfija ili nana sprečavaju proizvodnju mleka. Čaj od kima, anisa i komorača, s druge strane, može pomoći u povećanju proizvodnje mleka.

Agrumi i začinjena hrana izazivaju grčeve. Netačno: nema dokaza da kiseline u citrusnom voću ili soku izazivaju grčeve. Veza između začinjene hrane i ojeda kože ispod pelena je takođe malo verovatna. Prvo, samo mali deo začina ide u mleko, drugo, beba je navikla na ljutinu ako je majka tokom trudnoće jela začinjenu hranu.

Kofeinska pića deluju uznemirujuće na bebu. Tačno: majke koje doje treba da ograniče unos kafe, crnog ili zelenog čaja, kole i energetskih napitaka. Kofein prelazi u majčino mleko. Pored nemira, može izazvati i bolove u stomaku i nadimanje.

BONUS VIDEO:

Kako da dojenje bude udobno i mami i bebi TikTok/thelatchrn

Izvor: Yumama