Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NE SLUŠAJTE OVIH 15 SAVETA O BEBAMA: Sigurno će vam neko od starijih reći ove stvari, ali razmislite dvaput

Autor Radmila Ilić

Pogledajte koje su to stvari koje su se ranije podrazumevale u odgajanju bebe, ali nauka je otkrila da su zastarele.

 Mama, beba Izvor: Shutterstock

Kada ostanete trudni i kada se porodite, dobićete niz saveta koje nikada niste ni tražili, a koji mogu potpuno da vas zbune. Mame, svekrve, drugarice, ujne, strine, svi su tu da kažu nešto o tome kako su one odgajale svoju decu, šta vam može pomoći i šta nikako ne treba da radite. Međutim, većina tih 'mudrosti' se pokazala neistinitim, a mi vam donosimo 15 zastarelih saveta o roditeljstvu.

Bebe treba kupati svaki dan

Bebe ne smrde na znoj kao odrasli, tako da svakodnevno kupanje nije neophodno. Bebe možete kupati svaka dva ili tri dana (osim nakon velike eksplozije u pelenama). Naravno, ako je vid vašeg opuštanja da bebe kupate svakog dana, nećete im naškoditi, ali dobro hidrirajte kožu posle toga.

Bebe najbolje spavaju u tihoj i mračnoj sobi

Većina beba se odlično snalazi da spava sa pozadinskom bukom i malo svetla. Osim toga, ako se vaše dete navikne na aktivnosti dok spava, biće spretnije da zaspi u brojnim situacija u kojima se možete naći.

Ako pustite bebu da poskakuje u vašem krilu, imaće krive noge

Vaše dete neće imati krive noge ako stoji ili poskakuje po vama, to su samo priče starih žena. Bebe zapravo uče da izdrže težinu na nogama i pronađu svoje težište, tako da je to poskakivanje i stajanje u vašem krilu samo zabavno i stimulativno za razvoj.

Možda će vas zanimati

Slušanje klasične muzike će povećati IQ detetu

Iako muzika može obogatiti život male bebe, nijedno istraživanje nije otkrilo da to što bebi puštate da sluša klasičnu muziku, ima značajnu korist na jačanje mozga.

Ako uzmete bebu kad god plače - razmazićete je

Bebe mlađe od 4 meseca imaju nekoliko strategija samoumirivanja, znaju da sisaju kako bi se umirili, i vole da ih povijate, ali to je sve. Uzimanje bebe koja plače može joj samo pomoći da shvati da će roditelji uvek biti tu da se brinu o njoj.

Bebe treba da budite noću da im promenite pelene

Urin je sterilan, a današnje pelene su toliko upijajuće da je u redu ostaviti bebu u mokroj peleni tokom noći. Međutim, ako je vaša beba kakila, trebalo bi joj što pre promeniti.

 Beba, presvalačenje, pelene
Mama menja bebi pelene
Izvor: Shutterstock

Nikad ne nanosite kremu za sunčanje za bebe mlađe od 6 meseci

Iako je najbolje da svoju bebu držite podalje od UV zraka, možete i trebalo bi da stavite kremu za sunčanje na njihovu kožu ako planirate neko vreme da provedete na suncu. Njihov rizik od raka kože je veći nego rizik od reakcije na kremu.

Ali važno je da znate i kako da je mažete. Minimalistički pristup je najbolji. Koristite kremu za sunčanje na malim delovima tela, kao što su lice i ruke ako zaštitna odeća i hlad nisu dostupni. Međutim, kad god možete izaberite hlad ispod drveta, kišobrana, nastrešnice kolica...

Sve flašice i cucle se sterilišu za bebe mlađe od 3 meseca

Da, potrebno je da sterilišete flašice i cucle kada ih prvi put izvadite iz pakovanja, ali posle toga je potpuno u redu da ih perete sapunom i vodom. Možete da ih perete i u mašini za pranje sudova u programu za dezinfekciju). Bebe su izloženije mnogo većim mikrobima od onih koje ostaju na dobro izribanoj flašici ili cucli.

Najsigurniji način da se beba uspava je na stomaku

Najsigurniji položaj za spavanje beba je na leđima. U prošlosti, doktori su se brinuli da bi beba mola da se zadavi zbog bljuckanja ako ne leži na stomaku ili boku, ali istraživanja su te položaje povezala sa sindromom iznenadne smrti.

 Beba, spavanje
Beba spava u svom krevecu
Izvor: Shutterstock

Stavljanje pirinčanih žitarica u mleko za bolji san deteta

Istraživanje je dokazalo da bebe kojima se daje čvrsta hrana pre 4. meseca zapravo mnogo lošije spavaju od beba koje se hrane formulom ili dojenjem. Pored toga, istraživanja su otkrila i da postoji veza između čvrste hrane i gojaznosti kasnije u životu.

Važno je imati strog raspored hranjenja

Iako raspored može imati smisla, obično je bolje da se beba hrani na zahtev, posebno u prva dva meseca. Nakon toga, možda ćete početi da primećujete da se ritam hranjenja nekako sam pravi, i da će dete jesti na dva ili tri sata. Najbitnije je da uvek tražite znake gladi i sitosti kod vaše dece.

Bebama su potrebne cipele sa tvrdim đonom da se stopala pravilno razvijaju

Bebe koriste nožne prste da bi osetile površinu po kojoj hodaju, tako da bi u zatvorenom prostoru trebalo da idu bez cipela. Da biste ih zaštitili napolju, nabavite cipele koje imaju dobar prianjajući đon i koje se ne klizaju.

 Beba, cipele
Cipele za bebe
Izvor: Shutterstock

Bebe moraju da kake najmanje jednom dnevno

Roditelji često misle da je beba opstipirana iako nije. Novorođenčad često imaju nekoliko pražnjenja creva dnevno, ali normalno je i da kake svaka tri do četiri dana u periodu od 2 do 3 meseca. Međutim, ako su pražnjenja creva teška i retka, ili primetite tragove krvi, pozovite pedijatra.

Dodirivanje fontanele može da povredi bebin mozak

Meka tačna na prednjem delu glave kod beba ili fontanela, je otvor prekriven kožom koji pulsira, što može da uplaši mnoge roditelje. Postoji priča da ako je dodirnemo možemo da povredimo bebin mozak, ali on je zapravo prilično dobro zaštićen. Prednja fontanela se obično zatvara u periodu od oko godinu dana, dok se manja fontanela na potiljku zatvara obično oko 2. ili 3. meseca.

Od hladnoće će se beba razboleti

Iako će mališanima možda biti potrebna pomoć da regulišu unutrašnju temperaturu, hladnoća neće razboleti vaše dete, to rade virusi i bakterije.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica