Sada već ulazite u fazu da je vaša beba probala dosta namirnica i već ima ustaljene obroke bez majčinog mleka i formule. I dalje treba da bude obazrivi kada uvodite neku novu namirnicu i pridržavajte se pravila od tri dana. On što je olakšavajuće sa bebom od 8. meseci jeste to što možete praviti razne kombinacije, jer već imate veliki izbor namirnica koje ste uveli . Međutim, obratie pažnju da mališani mlađi od 12. meseci i dalje ne bi trebalo da koriste:

  • med,jer izaziva botulizam koji može biti opasan za njihovo zdravlje
  • nepasterizovane sokove, kravlje mleko i sir iz domaće proizvodenje (postoji opasnost jer ne znate na koji način se skladišti)
  • hrana koja može da izazove gušenje (komadi jabuke, celo zrno grožđa, kokice, orašasti plodovi i viršle)
  • hrana sa dodatkom šećera
  • so

Beba ovog uzrasta već će pokazivati interesovanje za neblendiranom hranom što znači da neku mekšu hranu može već jesti svojim prstićima. Nije nužno da blendirate i pasirate obroke, već možete da dajete komadiće ili samo da je izgnječite viljuškom.

9 meseci je idealni period kada vaše dete već može jesti samostalno komadiće hrane. Sada već polako stvaraju svoj ukus i počinju da odbijaju hranu koja im se ne sviđa. Zato je idealno da dete uključite u obrok zajedno sa vama, ono uživa da prati vašu gestikulaciju kako uživate u harni.

Dete, hrana, supa
Shutterstock Dečak jede čorbu

Čuveni prvi rođendan donosi dosta novina u ishrani, i sada već možete da bude opušteniji.Više nema puno prepreka u davanju određene vrste hrane, već možete da uključite i začine, što znači da beba može jesti isti što i vi, samo sa manje soli ili šećera.
Sve više uživaju da samostalno jedu i polako počinju da koriste kašiku i viljušku, mada je ipak najslađe prstićima.

Ako niste sigurni da je hrana za prste bezbedna, proverite na sledeći način:

  • hrana bi trebalo da se topi u ustima, a ne da bude previše tvrda
  • povrće dobro skuvajte da može da se izgnječi, nemojte nikako davati sirovo
  • ako je hrana prirodno mekana kao što je banana ili sir, onda možete dati detetu hranu bez ikakvog straha da će se nešto loše desiti

Koliko moja beba treba da jede

Majčino mleko i formula su i dalje uključeni kao obroci s tim što im uvođenjem nemlečne ishrane polako smanjujete.Tačne količine nema, svako dete je za sebe. Nemojte ga nikada terati da jede više od onogo koliko želi, pa čak i kada se vama čini da je to malo. Tri obroka i dve užine su sasvim dovoljne da dovoljno unese hrane, pa čak i ako neki obrok "mrljavi".

(Yumama)