Putovanje a bebom je često komplikovano, prvenstveno zbog hrane. Ukoliko je beba koja doji u pitanju, tu nemate brige, ali veća ko je beba koja pije mlečnu formulu ili je počela da uvodi kašice, tu stvari već deluju komplikovanije.

Predstavićemo vam nekoliko jednostavnih saveta i trikova za pravilnu i jednostavnu prehranu vašeg deteta uz koje će vam putovanje biti lakše.

Bebe koje jedu mlečnu formulu

Savet je da imate veći broj čistih i sterilizovanih bočica posebno zapakovanih u plastične vreće koje mogu da se zatvore.

U svaku bočicu sipajte količinu praha mlečne formule koliko je potrebno za jedno hranjenje, a kasnije kada je potrebno samo dodajte mlaku vodu, izmućkajte i obrok je spreman.

Što se tiče temperature vode, najbolje je da, ukoliko imate dobar termos, vodu prohlađenu na 40 stepeni sipajte u njega i biće spremno. Ali ak niste u toj mogućnosti, ponesite termos sa vrućom vodom i jednu flašu hladne vode pa pomešajte.

Flašica, beba, mleko
Shutterstock Beba pije mleko na flašicu

Bebe koje jedu kašice

Kod dece kod kojih je započeta dohrana, stvar je malo komplikovanija. Mnogi roditelji pribegavaju modernim i jednostavnim rešenjima kao što su kupovne gotove kašice. Ali morate da znate da je najbolje da ne dajete kašice sve vreme putovanja, već kada stignete na destinaciju da nastavite ishranu kao kod kuće. Postoje situacije gde se deca toliko naviknu na kupovne kašice da posle neće ni da probaju kašice koje im vi pripremite.

Postoji jedan odličan trik - spremite voćne, povrćne ili mesne kašice unapred, pa zaledite u manje posude i ponesite sa sobom na put, osiguravajući da se ne rastope u putu.

Druga ideja je i da napravljene kašice zaledite u posudama za led. Na ovaj način dobićete male kockice kašica koje ćete moći lako da dozirate i kombinujete. Ovako pripremljeni paketići hran emogu biti spasonosni za prvih nekoliko dana godišnjeg odmora, dok se ne snađete i ne vidite gde lako možete nabavljati namirnice za svoje dete.

Prethodno pripremljena i zaleđena hrana neće izgubiti svoje nutritivne vrednosti, a omogućiće vam da nastavite sa prehranom deteta koju je imalo i kod kuće. Ohlađenu i zaleđenu hranu najbolje je da čuvate u prenosivim frižiderima ili termo vrećama.

(Yumama)