Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ALERGIJA NA PROTEINE KRAVLJEG MLEKA: Ovo su simptomi koje možete primetiti kod bebe

Izazovno vreme u kom živimo donosi nam sve učestalije alergijske reakcije. Pretpostavlja se da 20 posto svetske populacije boluje od neke vrste alergije.

 Alergija na proteine kravljeg mleka kod beba Izvor: Shutterstock

Neke od najučestalijih alergija u ranom životnom dobu su alergijski rinitis, alergijski dermatitis-ekcem, astma i alergija na hranu. Namirnice koje su označene kao alergeni su kikiriki, orah, badem, riba, jaja, mleko i mlečni proizvodi, itd... Jedna od najčešćih alergija na hranu u ranom detinjstvu je alergija na proteine kravljeg mleka. Može se javiti i kod beba koje doje i kod beba koje se hrane formulom.

Možda će vas zanimati

Zašto ?

Zato što protein kravljeg mleka preko maminog mleka dospeva u organizam deteta, zato je savet mamama da u cilju podsticaja laktacije ne opterećuju svoj organizam mlečnim proizvodima. Zašto ovo napominjemo ? Zato što vrlo često možemo čuti rečenice poput : “ Mama mora piti dosta mleka da bi imala mleka da doji bebu “. Zapravo ono što je cilj kada govorimo o ishrani mame u toku dojenja jeste balansirana ishrana, adekvatan nivo hranljivih materija, tri obroka i dve užine, gde će u ishrani biti prisutno i meso i povrće i voće. I adekvatna hidratacija. Naravno izbegavaćemo neke namirnice koje mogu da nadimaju, citruse u ranoj fazi, ali suština je da opterećenje organizma mlečnim priozvodima nije garancija za adekvatnu laktaciju.

Kada govorimo o formuli, formula se pravi na bazi kravljeg mleka, dakle formula nije veštačko mleko, već je kao što ime kaže formula koja u sebi sadrži sve hranljive materije koje su bebi neophodne. Razlog prilagođavanja je taj što životinjsko mleko inicijalno nije prirodom napravljeno da zadovolji potrebe čovekovog novorođenčeta. Zato se isto mleko adaptira potrebama bebe time što se dodaju vitamini, minerali, ima manje elektrolita koji mogu opeteretiti bubrege bebe, itd...

Između 2% i 7% dece tokom prve godine života pati od alergije na proteine kravljeg mleka. Kod 50% dece alergija na proteine kravljeg mleka nestaje do 1.godine,a kod većine do 3.godine .

Simtomi alergije na proteine kravljeg mleka mogu doći od strane više organa i i sistema organa, pa tako možemo naći neke od sledećih simptoma :

Promene na koži: svrab, crvenilo, koprivnjača, ekcem...

Promene od strane Gastrointestinalnog trakta (sistema organa za varenje): otok usana, česta regurgitacija, povraćanje, proliv, zatvor , neugodnost u stomaku, bolno nadimanje, krv i / ili sluz u stolici...

Promene od strane respiratornog sistema (sistema organa za disanje): curenje iz nosa, uporan kašalj, sviranje u plućima (vizing)...

Koje su posledice alergija na proteine kravljeg mleka: problemi sa hranjenjem, nenapredovanje u rastu i razvoju zbog neadekvatnog unosa hranljivih materija ili povraćanja, probelmi sa imunitetom opet zbog neadekvatne ishrane- posledično...

Kako da pomognemo bebi?

Ukoliko beba doji preporuka je da mame eliminišu iz ishrane mleko, mlečne proizvode kao i namirnice koje sadrze proteine kravljeg mleka uz konsultaciju sa pedijatrom- gastroenterologom.

Ukoliko beba koristi formulu, preporuka je u ishranu uvesti (formulu prilagođenu tretmanu alergije na proteine kravljeg mleka.

Formula je na bazi ekstenzivno hidrolizovanih proteina surutke ( iscepkani su proteini kako ih organizam ne bi prepoznao) i prilagođene su ishrani dece sa problemima alergije na proteine kravljeg mleka.

U zavisnosti od težine kliničke slike, razmotriti upotrebu (formule na bazi aminokiselina. )

Svaka sumnja na alergije na proteine kravljeg mleka zahteva da se obavezno javite svom pedijatru.

Pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica