Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da prekinem noćno dojenje? Saveti za lako privikavanje bebe na promenu

U jednom momentu želećete da prekinete sa noćnim podojima. Pogledajte na koji način to da uradite, a da to bude nežno i što prirodnije za vašu bebicu.

  Izvor: Foto: Shutterstock 1170003079

Ako ste mama malene bebe, možda se i ne sećate kad ste prespavali celu noć. Dani i noći slivaju se jedni u druge, bez jasne granice, a sve što znate jeste da, kada vaša beba zaplače tokom noći, to je znak da je vreme za dojenje (ili bočicu).

Nakon određenog vremena verovatno vam je kroz glavu prošlo pitanje koliko će to još trajati i kada možete početi sa odvikavanjem od noćnog dojenja (ili drugog oblika hranjenja).

Povezane vesti

Povezane vesti

Baš kao i kod mnogih drugih situacija, i to kada je beba spremna za ovaj korak može poprilično varirati.

Mnoge bebe mogu spavati šest do osam sati odjdnom kada napune tri meseca, međutim sa tri i po, četiri meseca dogodi se skok u razvoju i to obično rezultira time da beba počne da se često budi tokom noći. Treba imati na umu da je to obično kratka faza.

Na kraju, sa šest meseci mnoge bebe spavaju celu noć, ali neke nastavljaju da se bude do prve godine života, pa čak i nakon toga.

Bitno je naglasiti da svaka mama ima pravo da donese odluku kada je najbolje vreme za odvikavanje od noćnog dojenja. 

A kako bi se pravilno razvijale i rasle, bebe treba da unose kalorije. U prvim mesecima, kada im je želudac vrlo malen, bude se svaka dva do četiri sata zbog hrane, jer ne mogu mnogo da pojedu, a želudac im se brzo prazni. U tom periodu bebi nemojte ograničavati unos hrane.

Od četvrtog do šest meseca hranjena postaju duža i obilnija, a u nekom trenutku počinje se i sa dodavanjem čvrste hrane. To sve može biti znak da je želudac vaše bebe spreman za veća hranjenja tokom dana, bez potrebe za noćnim hranjenjima.

Bez obzira na sve navedeno, bitno je naglasiti da ste vi osoba koja će odlučiti kada je najbolje vreme za odvikavanje od noćnog dojenja.

KOJI JE NAJBOLJI NAČIN ODVIKAVANJA?

Na pitanje kako je najbolje odviknuti bebu od noćnih hranjenja, nema jednostavnog odgovora. Postoji mnogo različitih načina odvikavanja, od postupnih metoda do naglog prekida, a i ovde ste vi ta koja može zaključiti šta je najbolje u vašoj situaciji.

U većini siuacija, stručnjaci ipak preporučuju postupno odvikavanje. Ovo su koraci u toj proceduri:

- Povećajte hranjenje deteta tokom dana kako biste osigurali da ne gubi važne kalorije.

- Nahranite bebu neposredno pre odlaska u krevet. Ako dojite, to znači da će vam dojke biti prazne kad zaspite, a beba će biti sita i to će joj pomoći da prespava noć.

- Izbacujte jedno po jedno hranjene. Pre izbacivanja drugog, pričekajte najmanje tri do četiri dana.

- Pre nego što potpuno izbacite neko hranjenje, pokušajte pre toga da skratite njegovo trajanje i smanjite količinu, da bebi ne bude prenaglo.

- Nemojte odmah reagovati na svako bebino komešanje kako biste videli hoće li uspeti sama da se smiri i zaspi bez hranjenja.

- Pružite bebi druge utešne metode umesto dojenja. Ponudite joj dudu varalicu ili pomozite da se sama smiri.

Ako iz nekog razloga treba da se rešite noćnog hranjena vrlo brzo, možda vam saveti u nastavku pomognu: 

- Ako dojite, pripazite da vam grudnjak ne pritiska grudi niti se urezuje u njih, jer može doći do mastitisa i drugih problema, posebno kada se dojke pune više nego što je uobičajeno, jer se ne prazne često.

- Razgovarajte sa lekarom o korištenju proizvoda za smanjenje proizvodnje mleka.

- Ako vam grudi zbog količine mleka postanu prebolne, pokušajte se izdojiti dok se ne osetite ugodnije. Ipak, nemojte isprazniti grudi do kraja.

U nastavku je i nekoliko saveta za roditelje starijih mališana koje je potrebno odviknuti od noćnog hranjenja:

- Ako je dovoljno staro, razgovarajte sa detetom i objasnite mu šta se događa.

- Ponudite detetu zamene za dojenje, odnosno pomagače koji će ga utešiti, poput ćebenceta, plišanih igračaka, noćnog svetla.

- Povećajte količinu dnevnih maženja i pažnje. Na taj način osiguraćete da detetova potreba za dodirom i pažnjom bude zadovoljena tokom dnevnih sati.

POSTOJE LI RAZLOZI ZBOG KOJIH TREBA ODGODITI ODVIKAVANJE OD NOĆNOG HRANJENJA?

Noćno odvikavanje nije prikladno u svim situacijama. Nekad je ipak bolje malo pričekati i to:

- ako je dete bolesno

- ako se privikava na novu dadilju ili vrtić

- ako ne dobija na težini

- ako prolazi kroz skok u razvoju.

SVE JE NORMALNO, SVE ĆE PROĆI, NISTE SAMI

Postoje i slučajevi u kojima su noćna hranjenja ključna za zdrav razvoj i ne smeju se preskakati. Neke bebe jednostavno ne mogu dugo da spavaju, a da se ne bude u potrazi za hranom. Čak i ako čujete da su njihovi vršnjaci počeli da spavaju celu noć, to neka vam ne bude kriterijum kako ćete se ponašati sa svojom bebom.

Nije neobično da vaša beba traži hranu noću, iako to neki njeni vršnjaci možda ne čine. Sve što treba znati jeste da je to normalno, da će proći i da niste sami.

Nemojte o odvikavanju od noćnog dojenja (ili drugog oblika hranjenja) razmišljati samo zato što vaša okolina vrši pritisak na vas. Ako trenutni način funkcionisanja odgovara vašoj bebi i vama, radije nastavite da je hraniti tokom noći, a kada osetite da je došlo vreme za odvikavanje, onda se bacite na posao.

BUDITE NEŽNI I PREMA BEBI I PREMA SEBI

Kada dođe taj trenutak, nekoliko stvari imajte na umu. Ne zaboravite da budete nežni prema bebi i prema sebi. Dajte sebi vremena i kroz sve prolazite postupno. Učinite sve da što zdravije jedete i potrudite se da budete fizički aktivni. Osim toga, okružite se pozitivnim ljudima koji vas vole.

Pripazite i na znakove depresije ili anksioznosti. Odvikavanje od noćnih dojenja sa sobom može doneti i postporođajne hormonalne i emocionalne promene. Ako je potrebno, razgovarajte sa bližnjima koji su prošli kroz istu situaciju, a ako smatrate da je situacija ozbiljnija, potražite pomoć stručnjaka.

Iako će na početku sve delovati konfuzno i stresno, u jednom trenutku samo ćete shvatiti da spavate celu noć i da opet imate jasnu granicu između dana i noći.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica